Φανταστική πρόταση για όλη την οικογένεια! Επίσκεψη στο μελισσοκομείο και στο Μουσείο Μελιού.

Μυρτώ Κάζη
Wed, 02/03/2022 - 15:22

Ποιο παιδάκι δεν έχει τραγουδήσει το "περνά περνά η μέλισσα" και δεν έχει ενθουσιαστεί μεγαλώνοντας με τις κυψέλες των μελισσών, τα ιδιαίτερα και μοναδικά τους χαρακτηριστικά αλλά και τη διαδικασία εξαγωγής του μελιού.

Μια επίσκεψη στο μελισσοκομείο και το Μουσείου Μελιού της οικογένειας Μπαϊρακτάρη, λίγο έξω από το Κρανίδι Αργολίδας θα αποτελέσει για την οικογένειά σας μια ξεχωριστή εμπειρία που τα παιδιά σας θα θυμούνται για πάντα. Τι λέτε; Φύγαμε;

Μόλις φτάσετε στο μελισσοκομείο, το πρώτο πράγμα που θα σας εντυπωσιάσει θα είναι η μεγάλη σιδερένια πόρτα με εξάγωνα, που θυμίζει το σπίτι της μέλισσας! Στη συνέχεια θα συναντήσετε τις κυψέλες που υπάρχουν στο κτήμα ανάμεσα σε ελιές, χαρουπιές, ευκάλυπτα, και βότανα όπως ρίγανες, φασκόμηλα, δενδρολίβανα, θυμάρια, που είναι τροφή για τις μέλισσες.

Τα παιδιά σας θα φορέσουν τις παιδικές στολές για μελισσοκόμους και πλέον θα είναι έτοιμα να δούν τα σπιτάκια των μελισσών, θα τις δουν να πίνουν νεράκι και να πετούν από άνθος σε άνθος βιαστικές. 

Έπειτα, θα επισκεφθείτε το Μουσείο Μελιού, όπου μέσα υπάρχουν γυάλινες κυψέλες κι εκεί παιδιά και γονείς μπορούν με ασφάλεια να παρατηρήσουν από πολύ κοντά τον μαγικό αυτό κόσμο της μέλισσας. Μέσα στο Μουσείο θα δείτε επίσης τα παλιά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι μελισσοκόμοι για να βγάζουν το μέλι, τον πρώτο τύπο κυψέλης που υπήρχε στον Ελλαδικό χώρο καθώς και άλλα αγροτικά εργαλεία της τότε εποχής. 

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε όμως και το Μουσείο Λαδιού, όπου θα δείτε λιτρίβια από τρεις διαφορετικές χρονολογικές περιόδους και θα μάθετε πώς έβγαινε το λάδι στο παρελθόν. Στον εξωτερικό χώρο του μουσείου, θα δείτε ένα ακριβές αντίγραφο αρχαίου ελαιοτριβείου, που χρονολογείται 2.500 χρόνια πριν και βρέθηκε στην περιοχή της Ερμιονίδας.

 

Στο τέλος της ξενάγησης -και εδώ είναι το καλύτερο!- θα κάνετε γευσιγνωσία στις τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες μελιού που παράγει το μελισσοκομείο και θα μάθετε τις διαφορές τους και γιατί η κάθε ποικιλία είναι τόσο μοναδική! Θα μάθετε επίσης γιατί το μέλι είναι ένα τόσο ξεχωριστό προϊόν καθώς δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή και εξαρτάται κάθε φορά από τη φύση, τα λουλούδια που είναι ανθισμένα ανά εποχή, τις βροχερές και τις ηλιόλουστες ημέρες της χρονιάς, το κρύο, τη ζέστη κι άλλα πολλά.

Εάν είστε λοιπόν κι εσείς λάτρης του κόσμου της μέλισσας, δεν πρέπει να παραλείψετε μία επίσκεψη στο Μουσείο Μελιού!

BOOM NOTE:

Αν είστε τυχεροί και το επισκεφθείτε την περίοδο συλλογής του μελιού, θα δείτε όλη τη διαδικασία εξαγωγής του και θα γευτείτε φρέσκια κηρήθρα!  

 

BOOM INFO:

Μελισσοκομία Μπαϊρακτάρη
Κρανίδι Αργολίδας Τ.Κ 21300

 (+30) 2754021899

 (+30) 6973799044

www.ermionis.gr