Φως & τραπέζι ίσον «φωτοτράπεζα»: Μια ανακάλυψη που μας έχει πάρει το μυαλό!

Boom Team
Fri, 03/02/2023 - 12:55

Πώς θα εκπαιδεύσουμε ένα μικρό παιδί να κάθεται μπροστά από ένα τραπέζι και να μάθει να συγκεντρώνεται; Αυτή είναι μία από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν γονείς και εκπαιδευτικοί... εκτός αν το τραπέζι εκπέμπει φως! Τότε, όχι απλώς το παιδί κάθεται ευχάριστα, αλλά ανυπομονεί κιόλας! Αυτή είναι η ιδέα που κρύβεται πίσω από τη φωτοτράπεζα που ανακαλύψαμε στο for-kids.gr, που σχεδιάζει παιχνίδια-έπιπλα όπως αυτό, πραγματικά μοναδικά! 

Φως και τράπεζι λοιπόν ίσον φωτοτράπεζα! Μέχρι τώρα, αυτό που μας απασχολούσε συνήθως ήταν το πού θα τοποθετήσουμε το φως πάνω από το (ή πάνω στο) τραπέζι, προκειμένου να είναι σωστός ο φωτισμός. Τι θα συνέβαινε όμως αν τοποθετούσαμε το φως κάτω από το τραπέζι ή, πιο σωστά, μέσα στο τραπέζι; Και κάπως έτσι προέκυψε η φωτοτράπεζα, ένα τραπέζι δηλαδή που το πάνω μέρος του εκπέμπει φως, το οποίο διαχέεται ομοιόμορφα μετατρέποντας ολόκληρη την επιφάνεια αυτή σε μια πηγή λευκού φωτός. Το αποτέλεσμα; Τα παιδιά έλκονται από τη λάμψη, και έτσι πλέον οποιαδήποτε δράση κάνουν πάνω σε αυτό το φωτεινό τραπέζι μετατρέπεται σε μια ξεχωριστή «εμπειρία ζωής».

Η φωτοτράπεζα, εκτός από απίστευτα εντυπωσιακή, είναι και ένα πολύτιμο παιδαγωγικό εργαλείο για όλες τις ηλικίες. Κι αυτό γιατί...

  • Τραβάει αμέσως την προσοχή του παιδιού και προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες για παιχνίδι, μάθηση και βελτίωση των δεξιοτήτων του.
  • Ενθαρρύνει το παιδί να μείνει για αρκετή ώρα πάνω από ένα τραπέζι, να συγκεντρωθεί, να παρατηρήσει, να ανακαλύψει, να πειραματιστεί και να δημιουργήσει, αλλά και να καλλιεργήσει τη λεπτή κινητικότητα, να μάθει δηλαδή να χρησιμοποιεί τα χέρια του σε συντονισμό με τα μάτια του.
  • Αποτελεί πηγή έμπνευσης που ωθεί το παιδί να αναπτύξει τη φαντασία, την έκφραση, την εικαστική δημιουργία.
  • Δημιουργεί μια ξεχωριστή, «μαγική» ατμόσφαιρα που γοητεύει τα παιδιά – αλλά και τους μεγάλους!

  • Πρόκειται στην ουσία για ένα «πολυαισθητηριακό» εργαλείο. Ό,τι κι αν τοποθετηθεί πάνω στη φωτοτράπεζα, αποκτά άλλη διάσταση κι ενεργοποιεί τις αισθήσεις, αφού κι από μόνη της, χωρίς κανένα αντικείμενο επάνω, αποτελεί ένα ερέθισμα.
  • Μετατρέπει απαιτητικά tasks, όπως μαθηματικές ή λεξιλογικές ασκήσεις, σε παιχνίδι, καθώς διεγείρει το ενδιαφέρον του παιδιού κι έτσι συγκεντρώνεται πιο εύκολα, ενώ παράλληλα διασκεδάζει.
  • Ενθαρρύνει εξίσου και τις ομαδικές δραστηριότητες, κι έτσι τα παιδιά συνεργάζονται, επικοινωνούν, μοιράζονται σκέψεις, καλλιεργούν ομαδικό πνεύμα.

Με τι υλικά και εργαλεία μπορούμε να παίξουμε πάνω στη φωτοτράπεζα, άραγε;  

Η απάντηση βρίσκεται γύρω μας! Μια βόλτα στο δάσος ή στο πάρκο από όπου θα μαζέψετε κλαδάκια, φύλλα ή κουκουνάρια, ασφαλή οικιακά σκεύη από την κουζίνα, όπως αυγοθήκες ή σουρωτήρια, τρόφιμα, όπως λαχανικά και δημητριακά, απλά υλικά, για παράδειγμα, υφάσματα και κλωστές... Όλα πάνω στη φωτοτράπεζα αποκτούν άλλη διάσταση και μετατρέπονται σε αντικείμενα μελέτης ή παιχνίδια. Αλλά, ακόμα και τα ίδια τα παιχνίδια που μπορεί να τα έχουν βαρεθεί τα παιδιά, παίζοντάς τα πάνω στη φωτοτράπεζα, τους κινούν ξανά το ενδιαφέρον σαν να τα βλέπουν για πρώτη φορά. Ειδικά αν έχετε εξοπλιστεί επιπλέον με βοηθητικά εργαλεία, όπως είναι οι μεγεθυντικοί φακοί και οι καθρέφτες.

Η φωτοτράπεζα κερδίζει μικρούς αλλά και μεγάλους, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Πώς μπορούν όμως οι γονείς ή οι εκπαιδευτικοί να βοηθήσουν ένα παιδί να αξιοποιήσει σωστά τη φωτοτράπεζα; Η παιδαγωγός Ματίνα Καλαντάρογλου, δημιουργός του for-kids.gr, δίνει πολύτιμα tips:

  • Καλό είναι να βρισκόμαστε κοντά τους, σε απόσταση ασφαλείας, έτσι ώστε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία χωρίς να παρεμβαίνουμε.
  • Να τα ενθαρρύνουμε να παίρνουν πρωτοβουλίες.
  • Να τα παρατηρούμε και να «αφουγκραζόμαστε» τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.
  • Να εντοπίζουμε τι αξίζει να τονίσουμε και να θέτουμε ερωτήσεις που θα οδηγήσουν τα παιδιά σε ανακαλύψεις και συμπεράσματα.
  • Να φροντίζουμε για την ασφάλεια των παιδιών, χωρίς όμως αυτό να αποτρέπει τον πειραματισμό και την εξερεύνηση.
Η Ματίνα Καλαντάρογλου, παιδαγωγός και δημιουργός του project for-kids.gr

Ανακαλύψτε τη φωτοτράπεζα αλλά και πολλά ακόμα παιχνίδια-έπιπλα που θα μεταμορφώσουν το δωμάτιο του παιδιού σας σε έναν χώρο έμπνευσης και δημιουργίας εδώ!

For kids

Site: for-kids.gr

Facebook: forkidsbymatinakalandaroglou

Instagram: forkids.by.mk