Φτιάξτε τη βιβλιοθήκη σας σε 10 βήματα!

Μυρτώ Κάζη
Sat, 28/10/2023 - 14:23

Το φθινόπωρο είναι κατεξοχήν η εποχή που ασχολούμαστε με το σπίτι μας! Ανακατατάξεις, ανανεώσεις, πράγματα έρχονται, πράγματα φεύγουν και η διάθεσή μας φτιάχνει με κάθε μικρή ή πιο μεγάλη αλλαγή που κάνουμε. 

Σε αυτό το άρθρο, η interior designer Ντόρα Πανιοπούλου, μας οδηγεί βήμα βήμα στην οργάνωση και τακτοποίηση της βιβλιοθήκης μας, ώστε - με λίγες μόνο κινήσεις και αλλαγές- να μοιάζει βγαλμένη... από σελίδες περιοδικού.

Freepik.com/Racool_studio

Step by step... 

Βήμα 1οΑδειάζουμε όλα τα ράφια της βιβλιοθήκης!
 

Βήμα 2ο

Χωρίζουμε τα βιβλία σε κατηγορίες. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με βάση το θέμα (παιδικά βιβλία, μυθιστορήματα, ιστορικά κ.ά) είτε με γνώμονα το μέγεθος και το χρώμα.

Βήμα 3ο

Ήρθε η ώρα να επιλέξουμε ποια βιβλία δεν θέλουμε πια! Τα βάζουμε, λοιπόν, σε στοίβες και τα χαρίζουμε σε βιβλιοφάγους φίλους ή σε κοινωφελή ιδρύματα. Σίγουρα, πάντως, δεν τα πετάμε!

Photo: Radu Marcusu @ Unsplash

Βήμα 4ο

Πάμε τώρα να τοποθετήσουμε τα πρώτα βιβλία στα ράφια... Ξεκινάμε με το επάνω μέρος της βιβλιοθήκης, όπου θα βάλουμε τα πιο μεγάλα και χοντρά βιβλία. Επίσης, επιλέγουμε να τοποθετήσουμε στα ράφια βιβλία με το ίδιο ύψος, ώστε να δημιουργήσουμε συμμετρία και τηρούμε αυτόν τον κανόνα σε όλα τα ράφια!

Βήμα 5ο

Προσπαθούμε να βλέπουμε συνολικά τον όγκο των βιβλίων που τοποθετούμε πάνω στα ράφια. Είναι πολύ βοηθητικό σ´αυτό το στάδιο και, αφού τοποθετήσουμε τα πρώτα μας βιβλία, να κάνουμε κάποια βήματα πίσω και να κοιτάξουμε τη βιβλιοθήκη μας από απόσταση. Έτσι, θα καταλάβουμε αν μας αρέσει ή αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι πριν τοποθετηθούν και πάλι όλα τα βιβλία.

Photo: Anthony Tran @ Unsplash 

Βήμα 6ο

Πάμε τώρα να γεμίσουμε τα μεσαία και πιο κάτω ράφια με τα μικρότερα βιβλία! Αρχικά, αφήνουμε κενά και δεν γεμίζουμε όλα τα ράφια. Τοποθετούμε τα βιβλία και τα διακοσμητικά αντικείμενα με μικρά κενά μεταξύ τους- χωρίς να τα πιέζουμε- και δεν τα στοιβάζουμε. Ps: Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο κομψό αν πίσω από τα βιβλία μπορούμε να δούμε την πλάτη της βιβλιοθήκης ή το χρώμα του τοίχου.

Βήμα 7ο

Αν έχουμε δίσκους βινυλίου, τους τοποθετούμε σε ένα δικό τους, ξεχωριστό ράφι. Δεν φαντάζεστε πόσο υπέροχη θα είναι η εικόνα τους ανάμεσα στα βιβλία!

Βήμα 8ο

Όπου υπάρχουν κενά στα ράφια ή ανάμεσα στα βιβλία, προσθέτουμε διακοσμητικά αντικείμενα, όπως μία κορνίζα, ένα βάζο ή ακόμα και ένα μικρό φυτό εσωτερικού χώρου. Δεν κάνουμε όμως υπερβολές!

Βήμα 9ο

Εκτός από κάθετα, τα βιβλία δείχνουν υπέροχα όταν τοποθετηθούν και οριζόντια. Πάμε να δημιουργήσουμε λοιπόν μερικές ακόμη chic γωνιές! Τα βιβλία αυτά μπορούν να έχουν διαφορετικά μεγέθη, αρκεί εκείνο που θα βρίσκεται πάνω-πάνω να είναι το μικρότερο. Φροντίζουμε, βέβαια, το ύψος τους να μην ξεπερνά τα 2/3 του ύψους των οριζόντιων.

Photo: Nadya Shuran @ Unsplash 

Βήμα 10ο

Απομακρυνόμαστε πάλι από τη βιβλιοθήκη και την κοιτάμε από ένα κεντρικό σημείο. Μας δείχνει συμμετρική και αποπνέει μια ηρεμία; Αν ναι, τότε τη φτιάξαμε σωστά. Αν όχι, κάνουμε μικρές αλλαγές!

Καλή επιτυχία!