Η Ηρώ Κουμάκη μας ξεναγεί στον μαγικό –αλλά και πολύ απαιτητικό– κόσμο των διδύμων

Μυρτώ Κάζη
Sun, 10/07/2022 - 16:28

Μαμά της Μελίνας-Μαρίας και της Μυρτώς ή της Μυρτώς και της Μελίνας-Μαρίας, και Γενική Διευθύντρια της ISOPLUS, η Ηρώ είναι ακριβώς εκείνη η inspirational mommy που αποδεικνύει πως κάθε γυναίκα, όσο σκληρά κι αν εργάζεται, όσο απαιτητική εγκυμοσύνη κι αν είχε, είναι πάντα και χωρίς καμία αμφιβολία η καλύτερη μαμά του κόσμου. Η συζήτηση με την Ηρώ είναι κάθε φορά απολαυστική. Και άκρως διδακτική.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο γιατρός σού ανακοινώνει πως περιμένεις δίδυμα. Μοιράσου μαζί μας τις πρώτες σου σκέψεις.

Χαρά, ευτυχία και ταυτόχρονα άγχος, γιατί συνήθως οι δίδυμες κυήσεις είναι αρκετά πιο πολύπλοκες.

Η χαρά είναι διπλή, το ίδιο όμως και η κούραση! Πώς κατάφερες να αντεπεξέλθεις και τι ήταν αυτό που πραγματικά σε βοήθησε, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά;

Η εγκυμοσύνη ήταν όντως δύσκολη και έμεινα στο κρεβάτι για 5 μήνες. Όμως, ούτε στη συνέχεια ήταν εύκολα, καθώς, στην αρχή, η Μελίνα έμεινε στη Μονάδα του Ιασώ για μία εβδομάδα αφού είχαμε πάρει τη Μυρτώ στο σπίτι. Τους πρώτους 2-3 μήνες ο ύπνος ήταν λιγοστός (2-3 ώρες την ημέρα το μέγιστο) και οι ανάγκες των μωρών πολλές, ωστόσο, νομίζω ότι η φύση έχει πραγματικά προνοήσει ώστε να σου δίνει έξτρα δυνάμεις αυτή την περίοδο! Αυτό που προσωπικά με βοήθησε ήταν –πρώτο και σημαντικότερο– η ευτυχία και η αγάπη που ένιωθα, όλη αυτή η μαγεία της δημιουργίας μίας νέας ζωής (δύο στην περίπτωσή μου). Επίσης, καθότι πάντα ήμουν ρεαλίστρια, ήξερα τι να περιμένω. Γνώριζα λοιπόν ότι θα είναι δύσκολο και ήμουν προετοιμασμένη, οπότε πραγματικά δεν παραπονέθηκα ούτε για μια στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν τόσο ευγνώμων για το θαύμα που ζούσα, και ήξερα ότι κάθε στιγμή δεν θα ξαναέρθει όσο μεγαλώνουν, οπότε φρόντιζα να την απολαμβάνω στο μέγιστο. Να το ζω στο φουλ!

Όσο κι αν προσπαθεί μια μαμά, η σύγκριση μεταξύ των δύο παιδιών της είναι μερικές φορές αναπόφευκτη. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση;

Οι κόρες μου είναι διζυγωτικά δίδυμα και δεν μοιάζουν καθόλου. Προσπαθώ να μην τις συγκρίνω ποτέ, όμως πάντα να διακρίνω το πόσο διαφορετικές είναι! Τα δυνατά και τα όχι τόσο δυνατά στοιχεία της καθεμίας. Έχει μεγάλη σημασία να μπορείς να δεις όσο το δυνατόν πιο καθαρά τα παιδιά σου, είτε είναι δίδυμα είτε όχι, ώστε να μπορείς να τα βοηθήσεις να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκεί που χρειάζεται το καθένα. Να είσαι πάντα εκεί όταν σε χρειάζονται πραγματικά και να μην τα βάλεις ποτέ να συγκριθούν μεταξύ τους. Δεν είναι διαγωνισμός. Η αγάπη της μαμάς και του μπαμπά είναι απεριόριστη και για τις δύο.

Κλείνεις τα μάτια, μπαίνεις στη μηχανή του χρόνου του BOOM και βλέπεις εσένα με τα κορίτσια 20 χρόνια μετά. Μοιράσου μαζί μας την εικόνα.

Κυριακή να τρώμε μαζί μεσημεριανό και να τις βλέπω να χαμογελούν. Να είναι ευτυχισμένες. Να ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια όλες μαζί! Να λέμε ιστορίες από την ημέρα, την εβδομάδα μας, τη δουλειά, το πανεπιστήμιο, τη σχολή, ή για οτιδήποτε άλλο με το οποίο ασχολείται η καθεμία από εμάς. Και να μπορούμε ακόμα να αγκαλιαζόμαστε, να τρέφουμε σεβασμό και αγάπη η μία για την άλλη.

Ποια είναι τα 5 tips που θα έδινες σε μια μαμά που περιμένει δίδυμα;

  1. Να είναι προετοιμασμένη ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα, ώστε να μην απογοητευθεί τον πρώτο καιρό.
  2. Να δέχεται όποια βοήθεια μπορεί να έχει! Είναι σημαντικό να προσπαθεί κι εκείνη να ξεκουράζεται όταν και όσο μπορεί.
  3. Να μην αγχώνεται! Θα τα καταφέρει όλα! Τα δίδυμα πολλές φορές κλαίνε ταυτόχρονα, πεινούν ταυτόχρονα, έχουν τις ίδιες ανάγκες ταυτόχρονα. Συμβαίνει σε όλους. Εκείνη θα βρει τον τρόπο να αντεπεξέλθει!
  4. Στον θηλασμό δεν υπάρχει «πρέπει». Να κάνει αυτό που εκείνη νιώθει και μπορεί. Ειδικά στα δίδυμα είναι δύσκολο. Σε συνεννόηση με τον γιατρό και τη μαία της, η κάθε γυναίκα θα βρει το σωστό για εκείνη και τα παιδιά της!
  5. Να θυμάται πάντα ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί! Μπορεί η ίδια να θεωρεί ότι όσα κάνει δεν είναι ποτέ αρκετά, όμως είναι η καλύτερη μαμά που θα μπορούσαν να έχουν τα παιδιά της!

Το γρήγορο ερωτηματολόγιο του BOOM:

1. Ποια ήταν η τελευταία φορά που, ως μαμά, είπες στον εαυτό σου «μπράβο»; Δεν το κάνω συχνά αυτό, μάλλον το αντίθετο… Τελευταία φορά που ένιωσα περήφανη μαμά ήταν την περασμένη Κυριακή το πρωί, όταν η Μυρτώ έπεσε από το ποδήλατο και έχυσε πάνω της όλο τον χυμό της (τον είχε στο καλαθάκι της) – η Μελίνα σταμάτησε, κατέβηκε από το δικό της ποδήλατο, αγκάλιασε την αδερφή της η οποία έκλαιγε με λυγμούς, τη φίλησε και της είπε: «Μη στενοχωριέσαι, Μυρτούλα μου, ορίστε, πάρε τον δικό μου χυμό!».
2. Αγαπημένο parenting quote: Τα παιδιά είναι σφουγγάρια. Να είσαι θετικό πρότυπο γι’ αυτά! Να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου! Να τους δίνεις άπειρη αγάπη και ασφάλεια! Αυτό χρειάζονται.
3. Από τότε που έγινες μαμά έμαθες πως… Μέσα από τα παιδιά σου μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου. Τον βλέπεις να καθρεφτίζεται στα μάτια τους, στη συμπεριφορά τους. Τα παιδιά σου είναι η καλύτερη μορφή ψυχανάλυσης που θα κάνεις ποτέ! Και αυτά θα σου προσφέρουν την απόλυτη, την πιο αστείρευτη πηγή αγάπης κι ευτυχίας!

Location: Γαλάζια Ακτή, Μαραθώνας

Photos: Στάθης Καλλιγέρης

Two little blessings sent from above.

Twice the smiles twice the love!

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online

πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!