Η MamaTsita φέρνει την άνοιξη στο πιάτο μας με δύο συνταγές που θα λατρέψουν όλα τα παιδιά!

Boom Team
Sun, 08/05/2022 - 14:28

Δηλώνει πάντα «στην τσίτα». Αυτό και μόνο αρκεί για να ταυτιστεί μαζί της κάθε μαμά! Άφησε τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Αθήνας και της Φρανκφούρτης, με τα limit up και τα limit down, για να μπει... στην κουζίνα της! Εκεί, με βασικό «υλικό» τις παιδικές της αναμνήσεις, καταφέρνει να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό «πελάτη»: την οικογένειά της! Σε αυτό το τεύχος μοιράζεται μαζί μας δύο από τις πιο αγαπημένες της συνταγές και αποδεικνύει για άλλη μία φορά πως, τελικά, δεν είναι τόσο δύσκολο να μαγειρεύεις γρήγορα, νόστιμα και υγιεινά ακόμα κι όταν είσαι... στην τσίτα. Και την ευχαριστούμε γι’ αυτό!

Photo credits: Γεράσιμος Μαυρής

Τα κρουασανάκια της μαμάς μου ή, αλλιώς, λουκανικοπιτάκια! Γιατί δεν γίνεται πάρτι χωρίς αυτά!

Υλικά

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • 1 κ. γ. ζάχαρη
  • 1 κούπα χλιαρό γάλα
  • ½ κούπα σπορέλαιο
  • 2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κρόκο αυγού
  • σουσάμι

Για τη γέμιση: λουκανικάκια κοκτέιλ

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ βάζω τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  2. Προσθέτω το χλιαρό γάλα και το σπορέλαιο κι ανακατεύω απαλά.
  3. Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι κι ανακατεύω με το χέρι.
  4. Προσέχω ώστε να έχω μια ζύμη μαλακή κι εύπλαστη, που να μην κολλάει στα χέρια.
  5. Σκεπάζω τη ζύμη με μια πετσέτα κουζίνας και την τοποθετώ σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Ιδανικά, η ζύμη πρέπει να διπλασιάσει τον όγκο της.
  6. Όταν είναι έτοιμη, ζυμώνω και πάλι απαλά κι έπειτα τη χωρίζω σε τρία μέρη.
  7. Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, ανοίγω κάθε μέρος με έναν πλάστη σε ένα στρογγυλό φύλλο πάχους 1½-2 εκ. και κόβω σε 8 τρίγωνα.
  8. Τοποθετώ ένα λουκανικάκι στο φαρδύ μέρος, κλείνω από τα πλάγια και τυλίγω.
  9. Τοποθετώ τα λουκανικοπιτάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τα αλείφω με κρόκο αυγού και τα πασπαλίζω με σουσάμι. 9. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ºC, για 15-20 λεπτά περίπου.

Τάρτα σπανάκι με παπαρούνες Όλη η άνοιξη σε μία συνταγή!

Υλικά

  • ½ κιλό φρέσκο σπανάκι
  • 1 ματσάκι παπαρούνα (όχι τον ανθό)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 5 κ. σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ¼ κ. γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ. τριμμένη φέτα
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 2 φύλλα ζύμη κουρού
  • 1 αυγό
  • ½ κούπα φρέσκο γάλα
  • 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα και λίγη ακόμα για το πασπάλισμα
  • 1 κρόκο αυγού, για επάλειψη 

Εκτέλεση

  1. Πλένω και στραγγίζω το σπανάκι, τις παπαρούνες, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
  2. Ψιλοκόβω τα χόρτα, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα βάζω όλα μαζί σε μια μεγάλη λεκάνη.
  3. Προσθέτω το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο κι ανακατεύω καλά.
  4. Ρίχνω στα χόρτα τη φέτα και το τυρί κρέμα κι ανακατεύω ξανά πολύ καλά.
  5. Λαδώνω την ταρτιέρα και στρώνω το ένα φύλλο κουρού, κόβοντας όσο φύλλο περισσεύει από την ταρτιέρα.
  6. Απλώνω τη γέμιση πάνω στο φύλλο κουρού.
  7. Σε ένα μπολ χτυπάω το αυγό, το γάλα, τη γραβιέρα και περιχύνω με αυτό το μείγμα τη γέμιση.
  8. Κόβω μερικές λεπτές λωρίδες από το δεύτερο φύλλο κουρού και τις τοποθετώ πάνω στην τάρτα. Διακοσμώ και με μερικές πεταλούδες κομμένες από το ίδιο φύλλο με κουπ πατ.
  9. Αλείφω τις λωρίδες, τις πεταλούδες καθώς και το φύλλο περιμετρικά με τον κρόκο αυγού.
  10. Πασπαλίζω την τάρτα με την έξτρα γραβιέρα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ºC, για 30-35 λεπτά περίπου.

*BOOM note: Οι συνταγές συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο της MamaTsita «Μαγειρεύω εποχές», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Blog: www.mamatsita.com

Facebook: Mamatsita

Instagram: @mamatsita

YouTube: Μamatsita

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!