Κοξάκι, ιώσεις, κορωνοϊός και… ρεβεγιόν! Πώς θα μείνουμε αλώβητοι οικογενειακώς;

Boom Team
Sat, 30/12/2023 - 12:47

Από την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου

Βρισκόμαστε στην καρδιά της εορταστικής περιόδου, κάτι που συνεπάγεται ξεκούραση και ηρεμία, αλλά και συμμετοχή σε πλήθος κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως και μεγάλη αλληλεπίδραση με κόσμο, είτε για μία βόλτα στο σινεμά ή σε κάποια θεατρική παράσταση, είτε απλώς για μία βόλτα στα μαγαζιά. Παρ' όλ' αυτά, βρισκόμαστε στην περίοδο του χειμώνα, με αποτέλεσμα οι ιώσεις, τα κρούσματα Covid-19 αλλά ακόμη και ο ιός κοξάκι, να κάνουν εμφανή την παρουσία τους. Έτσι, προκειμένου να περιοριστεί σημαντικά η πιθανότητα, ένα παιδί να εκτεθεί σε κάποιο παθογόνο, να νοσήσει το ίδιο και ίσως και η οικογένεια ολόκληρη, οι γονείς θα πρέπει να είναι αυστηροί με την τήρηση βασικών μέτρων υγιεινής. Υπάρχουν όμως μερικά εύκολα βήματα, που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς και ολόκληρη η οικογένεια, ώστε να προφυλαχτούν όσο το δυνατόν περισσότερο από την πληθώρα των ιώσεων, κατά τη διάρκεια των γιορτών.

boom_family
Photo by Elina Fairytale on Pexels

Στα βασικά μέτρα προφύλαξης μεγάλη σημασία έχει η σωστή διατροφή, μέσω της οποίας ο οργανισμός προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά στοιχεία, που έχει ανάγκη για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν πάντοτε μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές, καθότι είναι πλούσια σε βιταμίνη C, β-καροτένιο, βιταμίνη E, λυκοπένιο και σελήνιο, που «θωρακίζουν» τον οργανισμό. Ένα γεύμα μπορεί επίσης να συνοδεύεται με κόκκινες, πράσινες πιπεριές και μπρόκολο, καθότι είναι μεγάλη η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, ενώ αντίστοιχα μεγάλη είναι η περιεκτικότητα σε β-καροτένιο στα καρότα, το μαρούλι και το σπανάκι. Η διατροφή της οικογένειας θα πρέπει να έχει ως βάση το ελαιόλαδο, ενώ η κατανάλωση λιπαρών ψαριών προσφέρει τα απαιτούμενα για τον οργανισμό ω3 λιπαρά οξέα και τέλος, το γιαούρτι και άλλα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά παρέχουν τα προβιοτικά που απαιτούνται για την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Photo: prostooleh @ Freepik 

Ο ύπνος, επίσης κατέχει σημαντική θέση, ως προς την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Η οικογένεια προτείνεται να ακολουθεί μία ρουτίνα και ένα πρόγραμμα ύπνου, σύμφωνο πάντοτε με τα ωράρια και τις υποχρεώσεις των μελών της, το οποίο θα προσφέρει ωστόσο την απαραίτητη ηρεμία και ξεκούραση σε όλους.

Επιπρόσθετα, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν για τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής του σπιτιού και ιδιαίτερα των χώρων που τόσο το παιδί όσο και η οικογένεια ολόκληρη, περνά τις περισσότερες ώρες την ημέρα. Ένα σημείο που χρήζει προσοχής, δεδομένου ότι οι κρύες μέρες εμφανίζονται σταδιακά, είναι η διατήρηση μίας φιλικής θερμοκρασίας στον χώρο, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 23oC. Η τακτική απολύμανση επίσης λείων επιφανειών κοινής χρήσης, θα πρέπει να είναι βασικός κανόνας, καθότι μπορούν να αποτελέσουν εστία μόλυνσης.

Στην περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας νοσεί, ιδιαίτερα με κοξάκι ή κορωνοϊό θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις από τα υπόλοιπα μέλη, όπως να περιορίζεται σε ένα μόνο δωμάτιο του σπιτιού, προκειμένου να προληφθεί η μόλυνση και των υπολοίπων ατόμων. Σε κάθε περίπτωση επίσης, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη χρήση κοινών σκευών και αντικειμένων προσωπικής υγιεινής, όπως οι πετσέτες, καθώς ο ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο τις δικές του και όχι τις ίδιες με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

boom_family
Photo by Paige Cody on Unsplash

Ως προς την επιλογή προορισμών για βόλτα, διασκέδαση ακόμη και ολιγοήμερων αποδράσεων, όσο είναι φυσικά εφικτό, οι γονείς συστήνεται να επιλέγουν ανοιχτούς χώρους, χωρίς μεγάλο πλήθος ή καλά αεριζόμενους, στους οποίους τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Έτσι, για παράδειγμα, μία ηλιόλουστη ημέρα, ακόμη και με χαμηλή θερμοκρασία, θα μπορούσαν να επιλέξουν την παιδική χαρά αντί για έναν κλειστό παιδότοπο, ώστε να μην εκτεθεί το παιδί. Παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες ασφαλείας, όπως η χρήση αντισηπτικού διαλύματος για 20-30 δευτερόλεπτα ή όταν είναι εφικτό, το καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.

Με λίγη προσοχή και τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, ολόκληρη η οικογένεια μπορεί να προετοιμαστεί για μοναδικές και αξέχαστες χριστουγεννιάτικες διακοπές, χωρίς άγχος και αγωνία! Ακόμη και μία ίωση να εμφανιστεί, η άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο και η πιστή τήρηση των οδηγιών του, θα περιορίσει σημαντικά την ταλαιπωρία. Το πιο βασικό βήμα πάντοτε, που δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι γονείς, φυσικά παραμένουν οι αγκαλιές και η αγάπη μεταξύ όλων! Καλές γιορτές!

Ευχαριστούμε την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου για τις πολύτιμες συμβουλές

boom_kyriakakou