Μαμάδες στα Μαμαδογκρούπ | Μέρος 2ο, γιατί εσείς το ζητήσατε!

Μυρτώ Κάζη
Thu, 02/11/2023 - 21:15

Σε συνέχεια του πρώτου άρθρου για τα είδη των μαμάδων στα μαμαδογκρούπ, μου στείλατε πολλές ακόμα κατηγορίες που μου είχαν διαφύγει. Και είχατε σε όλες δίκιο. Ορίστε λοιπόν, «Μαμάδες στα μαμαδογκρούπ μέρος 2ο» με τα είδη των μαμάδων που εσείς προτείνατε!

 

Η «πρώτα είμαι super επιτυχημένη καριερίστα»

Μιλάει ταυτόχρονα σε 2 κινητά, στέλνει mail, fax, ταχυδρομικά περιστέρια, στα παιδικά πάρτι κουβαλάει πάντα πολύ μεγάλη τσάντα για να χωράει η γιγαντιαία ατζέντα της (ίσως έχει μέσα και ντοσιέ, αλλά αυτό το ξέρει μόνο η ίδια) και χωρίς να ερωτηθεί, αφού πρώτα ξεφυσήξει για να αποβάλει το στρες της δουλειάς, χρειάζεται μόλις 37 δευτερόλεπτα για να πει στις άφωνες μανούλες όλα τα επαγγελματικά της νέα. «Αχ, κορίτσια, σέρνομαι, χθες τελείωσα από ένα call με Αυστραλία στις 3.30 το βράδυ, το πρωί είχα δύο meetings, 6 συναντήσεις, 7 events και η μέρα μόλις ξεκίνησε»

Στο group η «πρώτα είμαι super επιτυχημένη καριερίστα μαμά» προσπαθεί να είναι παρούσα, αλλά συνήθως είτε απαντά ετεροχρονισμένα είτε εντελώς άστοχα. Πάντως, να της το δώσουμε. Προσπαθεί. 

Photo: alexeyzhilkin @ Freepik

Η ειδικός

Η μαμά που έχει κάνει αξιολόγηση σε όλα τα παιδάκια της τάξης και κάνει γλυκιές υποδείξεις «Μαρία μου, ο Ιάσονας πώς τα πάει με τη λεπτή κινητικότητα;». Τα πάει μια χαρά για να σε καρφώσει διακριτικά στο χέρι με το ψαλίδι, είναι η απάντηση, αλλά οκ, ζούμε σε εποχές που δεν πρέπει να λέμε τέτοια πράγματα. Η μαμά-ειδικός έχει εκατομμύρια γνώσεις σε όλα τα πεδία. Μπορεί να κρίνει αν κάποιο παιδάκι στην τάξη έχει από πλατυποδία μέχρι Άσπεργκερ και ενώ προσπαθεί να το κρατήσει για τον εαυτό της, η πληροφορία που έχει σκάει σαν έκρηξη ηφαιστείου σε ένα πάρτι, που οι μανούλες κάνουν chit chat για τη νέα συλλογή παιδικών ρούχων της Stella McCartney. Δεν μπορεί να κρατηθεί. Αφού το παρατήρησε. Πρέπει να το πει. 

Φυσικά, στο 99%, αυτά που λέει είναι ανεδαφικά και καλά θα κάνει την επόμενη φορά να μην ανοίξει το γλυκό της στοματάκι.

Η «περαστικά-στο-παιδάκι-σας»

Πριν καλά καλά ενημερωθεί η μαμά του άρρωστου παιδιού πως το βλασταράκι της «τσίμπησε» κάποια ίωση, η μαμά «περαστικά-στο-παιδάκι-σας» έχει κάνει την εμφάνισή της. «Λένα μου, μόλις έμαθα πως η Αριαδνούλα έχει κορωνοϊό. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να το περάσει ελαφριά, να μην έχει κολλήσει τον Χάρη (ξέρει και όνομα και ηλικία μικρού αδερφού) και να μην ανεβάσει πυρετό, όπως το περάσαμε εμείς». 

Εδώ, ψυχιατρικά, παρατηρούμε έναν κορυφαίο συνδυασμό δυσοίωνης πρόβλεψης και μανούλας-εμείς, γιατί όταν λέει όπως το περάσαμε εμείς, εννοεί ξεκάθαρα όπως το πέρασε το παιδί της. Η μαμά «περαστικά-στο-παιδάκι-σας» είναι κάτι σαν την Μπουμπουλίνα του γκρουπ, καθώς, μόλις στείλει αυτό το μήνυμα, ξεσηκώνει μια θύελλα μηνυμάτων (στα επόμενα δυόμισι λεπτά):

Λένα μου, περαστικά στο παιδάκι σας.

Ευχαριστώ, Μαρία μου.

 

Λένα μου, περαστικά!!

Ευχαριστώ, Τζωρτζίνα μου.

 

Λένα μου, περαστικά, πολύ λυπάμαι.

Ευχαριστώ, Ζανέτ μου.

 

Λένα μου, περαστικά, γρήγορα σιδερένια!

Ευχαριστώ, Αλεξάνδρα μου.

 

Λένα μου, περαστικά, όλα θα πάνε καλά!

Ευχαριστώ, Ρένια μου.

 

(ΟΚ, δεν το συνεχίζω, το καταλάβατε. Αυτός ο διάλογος συμβαίνει επί τόσες φορές όσα είναι τα παιδάκια στην κάθε τάξη.)

Εδώ μπαίνει το υπογκρούπ μαμά-λοιμωξιολόγος. Η μαμά-λοιμωξιολόγος σχεδόν «δεν βλέπει» τον Τσιόδρα και τον Γαργαλιάνο, γνωρίζει τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού πριν καν εκείνες κάνουν την εμφάνισή τους στη Γιουχάν και μπορεί να κάνει διάγνωση Covid σε παιδάκι σε πάρτι χωρίς καν να χρειαστεί τεστ.

Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να το κοιτάξει στα μάτια. Η διάγνωση είναι άμεση. Το παιδί έχει Covid. Η μαμά-λοιμωξιολόγος έχει και στοιχεία της «έξαλλης μαμάς», καθώς είναι εκείνη που θα στείλει το μήνυμα στο γκρουπ: «Μα γιατί δεν μας λένε επιτέλους το όνομα του παιδιού που σήμερα φτερνίστηκε δύο φορές;».

 

Η μαμά «πάμε να παίξουμε όλοι μαζί το Σάββατο στην παιδική χαρά»

Αλήθεια, τώρα; Τι φάση αισιοδοξίας είναι αυτή; Η μαμά αυτή προσπαθεί μάταια μέχρι περίπου τα μέσα Νοεμβρίου να συντονίσει ομαδικές βόλτες σε παιδικές χαρές και πάρκα, έρχεται εξοπλισμένη με νεράκια για όλα τα παιδάκια, σαντουϊτσάκια από τον φούρνο, 3 μπάλες, ένα τραπεζομάντιλο γιατί τι πιο τέλειο από το να κάνουμε πικνίκ κάτω από ένα δέντρο και μια αλλαξιά για το παιδάκι της γιατί σίγουρα θα ιδρώσει! Ουάου, τι ωραία που είναι η ζωή όταν είμαστε όλες μαζίιι!!

Το ελπιδοφόρο σενάριό της δεν μπορεί να γίνει πράξη. Την πρώτη φορά μαζεύει 7 παιδάκια, μετά 4 και μετά θα πρέπει η ίδια να γίνει παιδάκι για να παίξει με το παιδάκι της. Να σας προειδοποιήσω πως η μαμά «πάμε να παίξουμε όλοι μαζί το Σάββατο στην παιδική χαρά» πέφτει σε μικρή χειμερία νάρκη αλλά ξυπνάει δυναμικά τον Απρίλιο όπου είναι βέβαιη πως «τώρα που ανοίγει ο καιρός, κορίτσια, σίγουρα θα τα καταφέρουμε, η παιδική χαρά στον Άλιμο είναι υπέροχη και θα παίξουν ξένοιαστα τα παιδάκια μας»!

 

Η μαμά-σπόροι τσία

Η συγκεκριμένη μαμά δεν έχει δώσει ποτέ ζάχαρη στο παιδί της. Το καημένο το 4χρονο δεν γνωρίζει πώς είναι η μαγική γεύση της σοκολάτας και από ό,τι φαίνεται δεν θα το μάθει μέχρι να γίνει εφηβάκι και να χαιρετήσει μια για πάντα τις ιδέες της μαμάκας του. Η μαμά-σπόροι τσία είναι μονίμως προβληματισμένη για το φαγητό στην καντίνα, το οποίο στα μάτια της είναι το ίδιο επικίνδυνο με τη ραδιενέργεια από το Τσερνόμπιλ, δίνει στο παιδί της ειδικά ταπεράκια από bambou με βιολογικό ψωμί, βιολογικό μάγκο και μια χειροποίητη μπάρα που έφτιαξε η ίδια με τα χεράκια της. Στα πάρτι παθαίνει κρίσεις πανικού και στις συζητήσεις με τις μαμάδες που ομολογούν κατάκοπες πως πλέον δίνουν για σνακ ό,τι βλακεία βρουν προκειμένου να φάνε τα παιδιά τους, εκείνη βρίσκει την ευκαιρία να θριαμβεύσει απαριθμώντας ένα ένα τα είδη σνακ που βάζει στην τσάντα του παιδιού της. Να της το δώσουμε, δεν είναι εύκολο να βρεις καρότα Ιμαλαΐων που δεν τα έχει δει ποτέ ο ήλιος και ευδοκιμούν στους πρόποδες του Θιβέτ με τις ευλογίες του Δαλάι Λάμα.

Η μαμά που τα έχει κάνει όλα

Το παιδί αυτής της μαμάς θα πρέπει να είναι προϊόν φαντασίας. Δεν μπορεί να είναι αληθινό. Κι όμως, είναι. Το έχετε δει. «Εμένα ο Νικολάκης μου κάνει surf και μπορώ να πω με βεβαιότητα πως τον Ιανουάριο η θάλασσα είναι ζεστή». Ο Νικολάκης της κάνει ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, beach volley, golf, tennis, paddle, kite surf, σκέτο surf, τραμπολίνο, αναρρίχηση, kart, parkour, αγγλικά, γαλλικά με Γαλλίδα, ξεκίνησε κινέζικα, «του χρόνου θα βάλουμε και Ισπανικά» και, μπορεί να είναι μόλις 7 ετών, ΟΜΩΣ τα έχει ήδη ζήσει όλα. Και φυσικά η μανούλα έχει άποψη. Χτενίζει καλά τη χαίτη της και, ως βασίλισσα των μαμάδων, κομπάζει περήφανη που το παιδί της κάνει όλα όσα κάνουν όλα τα άλλα παιδάκια μαζί. Το κατάκοπο 7χρονο τρέχει βέβαια από άθλημα σε άθλημα και από δραστηριότητα σε δραστηριότητα και είναι έτοιμο να καταρρεύσει από τη Δευτέρα το απόγευμα, όμως η χαρά που παίρνει εκείνη από τα check που βάζει στη λίστα της, δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λέξεις σε αυτό το ταπεινό κείμενο. 

Η «πάμε για cocktail, κορίτσια;»

Ξεκάθαρα ήταν party animal στα νιάτα της και τώρα η γλυκούλα το παλεύει πολύ. Επιθυμεί βαθιά να «πάμε για cocktail, κορίτσια», αλλά το όνειρό της είναι ουτοπικό. Μέσα της το γνωρίζει καλά πως «τα κορίτσια» είναι ψόφια σε έναν καναπέ, όμως επιμένει να προτείνει μπαράκια για 35 plus όπου πιστεύει πως «ελάτε, βρε κορίτσια, πάμε μια Πέμπτη χωρίς συζύγους να ξεσκάσουμε, να πούμε τα δικά μας». Το θέμα εδώ είναι ποια είναι «τα δικά μας», αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης να αναλυθεί. Το μεγαλεπήβολο σχέδιό της κάποια στιγμή στην εξαετία του Δημοτικού θα γίνει πραγματικότητα. Μόνο που, δυστυχώς, δεν θα είναι όσο Sex and the City το είχε φανταστεί. Δεν πειράζει. Τουλάχιστον το προσπάθησε. Και αν δεν πήγε καλά, είναι που φταίνε όλες οι άλλες μανούλες. 

Η οργανώτρια δώρου δασκάλας

Η μαμά-οργανώτρια δώρου είναι δαιμόνια! Αλήθεια, ποτέ κανείς δεν έμαθε πώς βρήκε αυτόν τον καλλιτέχνη που φιλοτεχνεί μικροσκοπικά αγάλματα που απεικονίζουν μια δασκάλα της αρχαιότητας. Εναλλακτικά, προτείνει πολυτελή κοσμήματα, ένα coffee table book ή ένα φουλάρι Dior και ανοίγει το ΜΕΓΙΣΤΟ θέμα:

«Ποιες μανούλες θέλετε να συμμετέχετε στο κοινό δώρο για τη δασκάλα μας;».

Τρεις αιωνιότητες μετά, οι μανούλες θα τσακωθούν, θα χωριστούν σε δύο στρατόπεδα, θα παρεξηγηθούν, θα ενωθούν, θα εκνευριστούν, θα πεισμώσουν και, τελικά, περίπου το 85% της τάξης θα μπει στο ομαδικό δώρο και την ομαδική κάρτα, ενώ 3-4 καημένα παιδάκια θα πάνε την ημέρα του δώρου κρατώντας το δικό τους σακουλάκι με τη δική τους καρτούλα, γιατί η μαμά τους αποσχίστηκε από το ομαδικό δώρο. Το Σχίσμα των Εκκλησιών ήταν light μπροστά σε αυτό. 

Η μαμά με τα παράλληλα groups

Ας το παραδεχτούμε. Όλες έχουμε μικρά groups των 3-4 μαμάδων με τις οποίες ταιριάζουμε περισσότερο και εκεί μπορούμε επιτέλους να ξεδιπλώσουμε τον αληθινό μας εαυτό. Το τι λέγεται σε αυτά τα γκρουπ δεν θα το πω εδώ. Το ξέρετε εσείς καλύτερα. Και με αυτά τα παράλληλα groups θα σας αφήσω -προς το παρόν-, δεσμευόμενη πως, επειδή τα μαμαδογκρούπ είναι ένας ζωντανός οργανισμός στην αλυσίδα της πανίδας του πλανήτη μας, αν ανακαλύψω νέα είδη, θα επανέλθω με ένα νέο άρθρο.

Μέχρι τότε, τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς,

Με αγάπη,

Μυρτώ