Το μεγαλύτερο δώρο ενός μπαμπά για τα παιδιά του είναι να αγαπάει τη μαμά τους.

Μυρτώ Κάζη
Wed, 01/06/2022 - 18:07

Ακούγεται τόσο απλό και σχεδόν αυτονόητο, μα με όσα συμβαίνουν, δυστυχώς αυτό φαντάζει ονειρικό, μακρινό και τελικά ίσως όχι και τόσο αυτονόητο.

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που παρά τους κλασικούς τσακωμούς ανάμεσα στους γονείς μου, ο μπαμπάς μου πάντα κοιτούσε τη μαμά μου στα μάτια. Όταν εκείνη δεν ήταν μπροστά, θυμάμαι ότι εκείνος πήγαινε επίτηδες το θέμα στη μαμά μου. Πόσο καλή μάνα είναι, πόσο ξεχωριστή στη δουλειά της, τον θυμάμαι να την περιγράφει σαν κάποια σούπερ ηρωίδα και εγώ σιωπηλή ακροάτρια των κατορθωμάτων της μαμάς μου, φούντωνα σαν το παγώνι. Φούντωνα από περηφάνια όχι μόνο για όσα εκείνη κατάφερνε, αλλά επειδή κατάφερνε να κάνει τον μπαμπά μου να τη βλέπει έτσι.

Φυσικά και άξιζε κάθε λέξη που έβγαινε από τα χείλη του, όμως το άκουσμα των λέξεων αυτών στην καρδιά ενός παιδιού είναι καταλυτικής σημασίας.

Το να είσαι "σωστός" μπαμπάς είναι μια τεράστια κουβέντα και ίσως δεν έχει νόημα ούτε καν να την ανοίξουμε. Χιλιάδες παράμετροι, χιλιάδες συναισθήματα, υποχρεώσεις, καταστάσεις. 

Μα πώς μπορεί ένας μπαμπάς να προσφέρει στ'αλήθεια στα παιδιά του; Πώς μπορεί να τους διδάξει με τις πράξεις του την αληθινή, ανιδιοτελή αγάπη και τον σεβασμό στις γυναίκες;

 

Αγαπώντας τη γυναίκα του.

 

Απλό. Μάλλον όχι. Πολύ σύνθετο. 

Με 13 γυναικοκτονίες μέσα στο 2021 πριν ακόμα κλείσει οριστικά η μαύρη αυτή χρονιά για τις γυναίκες, το να αγαπά ένας μπαμπάς τη σύζυγό του και να το αποδεικνύει με πράξεις είναι απλά υπέροχο. Είναι ουσιαστικό, είναι βαθύ και είναι καθοριστικό.

Είναι καθοριστικό για την εξέλιξη του παιδιού του που πιθανώς θα ακολουθήσει τα δικά του βήματα. 

Αν είσαι μπαμπάς και διαβάζεις αυτό το άρθρο, θυμήσου: 

  • ποτέ μην υποτιμάς τη γυναίκα σου
  • δώστης χρόνο να κάνει πράγματα για εκείνη
  • αγκάλιασέ την 
  • φίλησέ την όσο μπορείς ακόμα και μπροστά στο παιδί σας
  • πες της πόσο περήφανος είσαι για εκείνη
  • κάτσε μαζί της στο κρεβάτι το πρωί της Κυριακής
  • κάνε όσα περισσότερα πράγματα μπορείς στο σπίτι
  • μοιραστείτε τις υποχρεώσεις 50/50
  • βάλε στην καθημερινότητά σου το "συγνώμη", το "ευχαριστώ" και το "σε αγαπώ".

 

Είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να προσφέρεις στα παιδιά σου.

 

Με αγάπη,

Μυρτώ