Μικρά Αστέρια: Η νέα συλλογή της Κατρίνας Τσάνταλη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Γεωργία Καρκάνη
Tue, 15/06/2021 - 12:32
0 Comments

Ό,τι κι αν κάνει είναι μπολιασμένο με αγάπη και πάθος. Η νέα Συλλογή Μικρά Αστέρια, σε εικονογράφηση της Little Miss Grumpy, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η νεαρή συγγραφέας μοιράστηκε μαζί μας τις εμπειρίες που ενέπνευσαν τη δημιουργία της....

Ποια είναι η πιο δυνατή παιδική ανάμνησή σου από τα βιβλία;
«Είναι η έντονη συγκίνηση που ένιωσα στην πρώτη δημοτικού όταν διαβάστηκε στην τάξη το ποίημα “Τα ζώα” του Ιωάννη Πολέμη. Με το που άρχισα να ακούω “ποτέ δε θα πειράξω τα ζώα τα καημένα, μην τάχα σαν εμένα κι εκείνα δεν πονούν;” θυμάμαι ακόμα πως γούρλωσα τα μάτια μου και συμφωνούσα με κάθε λέξη».

Το μικρό κοτοπουλάκι, Συλλογή Μικρά Αστέρια, Κατρίνα Τσάνταλη, Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ


Τι σε γοητεύει περισσότερο στη διαδικασία συγγραφής παιδικών βιβλίων;
«Η δημιουργικότητά της μου γεμίζει την ψυχή. Επίσης, με συγκινεί πολύ το να λαμβάνω φωτογραφίες με ζωγραφιές παιδιών και βιντεάκια όπου “απαγγέλλουν” αποσπάσματα των βιβλίων μου».

Ο Ιπποπόκαμπος, Συλλογή Μικρά Αστέρια, Κατρίνα Τσάνταλη, Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

Καλοτάξιδη η Συλλογή Μικρά Αστέρια! Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος των βιβλίων της, πέραν του ότι απευθύνονται στην προσχολική ηλικία;
«Ήθελα να κάνω όμορφα βιβλία που με ελάχιστο κείμενο να λένε κάτι σημαντικό. Κοινός παρονομαστής τους έγινε η αισθητική της πανέμορφης εικονογράφησης της Little Miss Grumpy. Μπορεί τυπικά να απευθύνονται στην προσχολική ηλικία, όμως εγώ θα επιθυμούσα η ηλικιακή γκάμα των αναγνωστών τους να εκτείνεται από το 0 ως το άπειρο».

Καληνύχτα, Σ'αγαπώ, Συλλογή Μικρά Αστέρια, Κατρίνα Τσάνταλη, Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

Βασικός ήρωας του βιβλίου «Καληνύχτα, σ’ αγαπώ» είναι η γιαγιά σου. Ποια είναι η πολυτιμότερη κληρονομιά της;
«Η γιαγιά μου η Καίτη έφυγε πολύ πρόσφατα, στις 4 Μαρτίου. Αρχές Απριλίου είχα το βιβλίο στα χέρια μου. Στενοχωρήθηκα καθώς η συγκίνηση δεν με άφησε να της το διαβάσω, έστω και προτού κυκλοφορήσει. Ανάμεσα στα πράγματα που τη χαρακτήριζαν ήταν η εκπληκτική πίτα της, το ποιηματάκι της με το οποίο ξεκινάει το “Καληνύχτα, σ’ αγαπώ”, τα τραγούδια που έλεγε με βραχνή φωνή και τα αστεία ονόματα που έδινε στα κατοικίδιά της. Kαι οι κουβέντες της. Μου έλεγε: “H ευχή μου είναι να είσαι πάντα Άνθρωπος με κεφαλαίο Α και μόνο από αυτούς να έχεις στη ζωή σου”».

Βρείτε το εδώ.

Η καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης είναι ένα από τα μηνύματα του «Ιπποπόκαμπου». Εσύ ένιωσες ποτέ «διαφορετική» όπως ο ήρωάς του;
«Έχω κάνει ψυχοθεραπεία και σεμινάρια αυτοβελτίωσης. Θέλει δουλειά η αγάπη για τον εαυτό μας. Ο “Iπποπόκαμπος” είναι το βιβλίο που θα ήθελα να διάβαζα κάθε βράδυ ως παιδί. Αγγίζει επίσης ένα άλλο θέμα που υπάρχει έντονα στις μέρες μας: τα βιαστικά συμπεράσματα που βγάζουμε για έναν άνθρωπο χωρίς καλά καλά να τον γνωρίζουμε».

Βρείτε το εδώ.

Τι σε κινητοποίησε στο «Μικρό κοτοπουλάκι» ώστε να ασχοληθείς με την προωρότητα και να στηρίξεις τον Σύνδεσμο Μωρά-Θαύματα;
«Υπάρχουν ιστορίες προωρότητας στο φιλικό μου περιβάλλον και το κείμενο προέκυψε μέσα από τις συζητήσεις για την αγωνία και τον χειρισμό της. Είναι πολύ δύσκολο και για τους γονείς να επιστρέφουν σπίτι χωρίς το μωρό τους και για το μωρό να μη βρίσκεται στην αγκαλιά της μαμάς του. Ένα τέτοιο βιβλίο ήθελα να γίνει μια αγκαλιά για όσους βιώνουν την προωρότητα και να στηρίξει έναν οργανισμό που προσφέρει».
 

Βρείτε το εδώ.

Η πιο σημαντική συμβουλή που θέλεις να μοιραστείς με τους γονείς είναι…
«Διαβάστε μαζί ένα βιβλίο! Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να χτίζουμε όμορφες αναμνήσεις μέσα από ένα βιβλίο».


Η έμπρακτη προσφορά αποτελεί βασικό κομμάτι της ζωής σου. Μπορείς να μας δώσεις μερικές ιδέες για να μυήσουμε τα παιδιά στη δύναμή της;

«Τα παιδιά δεν ακούν τι λες αλλά βλέπουν τι κάνεις. Για να μυηθούν σε οτιδήποτε καλό, πρέπει να μυηθούν πρώτα οι γονείς. Στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες ετών που δυστυχώς έφεραν τον κόσμο μας σε κατάσταση συναγερμού. Όπως το να αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης. Να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος και ζωικών παραγώγων. Εάν σκοπεύουμε να πάρουμε κατοικίδιο, αντί να αγοράσουμε ζώο, να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο. Να μαζέψουμε τα ρούχα μας που είναι σε καλή κατάσταση αλλά δεν μας κάνουν πια και να τα πάμε σε ένα ίδρυμα. Να αντιμετωπίζουμε όλους τους ανθρώπους ισότιμα. Αν συνεχίσω, μπορώ να γεμίσω δύο σελίδες... Οπότε θα κλείσω με την υπέροχη φράση “ο μοναδικός άνθρωπος που μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο εαυτός μας”. Και τα παιδιά μετά θα ανθίσουν περισσότερο».

 

BOOM Note: Η Συλλογή Μικρά Αστέρια περιλαμβάνει τα βιβλία «Καληνύχτα, σ’ αγαπώ», «Ο ιπποπόκαμπος» και «Το μικρό κοτοπουλάκι».
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

Website: www.dioptra.gr

Facebook: Εκδόσεις Διόπτρα - Dioptra Publications

Instagram: @dioptrabooks

 

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο καλοκαιρινό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!