Πώς θα προετοιμαστείτε για τη γέννα κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Boom Team
Mon, 27/04/2020 - 10:07

Ο COVID-19 έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της καθημερινότητας, και φυσικά η γέννα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Σε πολλές χώρες, τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού έχουν ακυρωθεί, αφήνοντας πολλά ζευγάρια να νιώθουν απροετοίμαστα ή ανασφαλή. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι έγκυες που θα κληθούν να γεννήσουν χωρίς τους συζύγους τους αν έχουν συμπτώματα του ιού, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις που οι μαμάδες είναι θετικές στον ιό, τα νεογνά θα πρέπει να απομακρυνθούν από εκείνες αμέσως μετά τη γέννα. Οι νέες συνθήκες είναι κοινές για όλες τις γυναίκες στον κόσμο και είναι σημαντικό να διατηρήσετε τον έλεγχο και να είστε προετοιμασμένες. Γι΄αυτό διαβάστε με προσοχή τις χρήσιμες συμβουλές που δίνει η βοηθός μητρότητας και maternity concierge (βοηθός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μέχρι το πρώτο έτος του παιδιού) HeHe Stewart σε όλες τις μέλλουσες μαμάδες.

boom-coronavirus-giving-birth

# Επικοινωνήστε!

Μείνετε σε επαφή με τον μαιευτήρα ή τον υπεύθυνο γιατρό σας. Μην διστάσετε να ρωτήσετε για τις πιθανές αλλαγές στη διαδικασία του τοκετού λόγω του κορωνοϊού, όπως για παράδειγμα πόσοι άνθρωποι θα βρίσκονται στην αίθουσα τοκετού μαζί σας. Μοιραστείτε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σας με τον σύντροφο και τον γιατρό σας και είναι βέβαιο πως θα νιώσετε καλύτερα.

# Ενημερωθείτε σωστά!

Ζητήστε από το περιβάλλον σας, τον σύντροφο, τη μητέρα, τη φίλη ή τον γιατρό σας να «φιλτράρουν» τις πληροφορίες που δέχεστε σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Ίσως είναι καλό να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από τα social media ή να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις για posts φίλων που τοποθετούνται σχετικά. Τέλος, φροντίστε ώστε οι πληροφορίες που λαμβάνετε να είναι από έγκυρες πηγές, όπως ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

boom-coronavirus-giving-birth

# Εκφράστε τα συναισθήματά σας!

Απελευθερώστε τον θυμό, την απογοήτευση, την αμφιβολία που έχετε μέσα σας για την τροπή των πραγμάτων. Είναι λογικό να νιώθετε απογοήτευση, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην τα παρατήσετε και να ελέγξετε τις σκέψεις σας. Άλλωστε ό,τι κι αν συμβεί, εσείς εξακολουθείτε να προετοιμάζεστε για τον τοκετό! Η εμπειρία που θα βιώσετε θα είναι σε κάθε περίπτωση μοναδική και θα σας πλημμυρίσει με πρωτόγνωρη αγάπη κι ευτυχία.  

# Ρωτήστε!

Ενδεχομένως κάποια ραντεβού με τον γιατρό σας να έχουν ακυρωθεί λόγω του ιού και ίσως μερικά από αυτά να είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όπως ένας υπέρηχος ή κάποιες εξετάσεις. Συνεπώς, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε από τον γιατρό σας σχετικά. Μιλήστε μαζί του στο τηλέφωνο, μην ντρέπεστε να ρωτήσετε ό,τι σας έρχεται στο μυαλό, κάντε το ραντεβού μέσω skype! 

# Προετοιμαστείτε για την ατμόσφαιρα στο νοσοκομείο

Η σοβαρότητα της κατάστασης επιβάλλει αυστηρά μέτρα πρόληψης. Προετοιμαστείτε για τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία και τα μαιευτήρια αυτήν την περίοδο: Κυκλοφορούν άνθρωποι με προστατευτικό εξοπλισμό, αστυνομικοί, κόσμος ανήσυχος. Αυτό δεν πρέπει να σας τρομάζει αλλά να σας κάνει να νιώσετε ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια. γιατί τώρα όλοι προσέχουν περισσότερο από ποτέ. Οφείλετε να παραμείνετε ήρεμη και να θυμάστε ότι βρίσκεστε εκεί όχι γιατί είστε άρρωστη αλλά γιατί θα φέρετε στον κόσμο το μωρό σας. Και εννοείται πως πρέπει να τηρείτε κι εσείς τα μέτρα αυτοπροστασίας με πολλή προσοχή.

boom-coronavirus-giving-birth

# Προετοιμαστείτε online

Με τα μαθήματα τοκετού να ακυρώνονται, ζευγάρια από όλο τον κόσμο καταφεύγουν στο διαδίκτυο για να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία. Η σελίδα The Birth Lounge είναι μια καλή πηγή πληροφοριών για τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, τις τεχνικές ανώδυνου τοκετού και την προετοιμασία για τοκετό εν μέσω πανδημίας.

ΒΟΟΜ Νοtes:

  • Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να επικεντρωθείτε σε εσάς περισσότερο από ποτέ.
  • Δώστε χώρο και χρόνο στον εαυτό σας να επεξεργαστεί τις εξελίξεις.
  • Θυμηθείτε ότι ακόμα κι αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τι θα συμβεί, μπορείτε να ελέγξετε τις σκέψεις σας.
  • Δημιουργήστε ένα τείχος προστασίας από αρνητικές πληροφορίες.
  • Μπορεί λόγω μέτρων να μην δέχεστε επισκέψεις, ούτε δώρα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα επικρατεί γιορτινή ατμόσφαιρα! 
  • Δυστυχώς δεν είναι εφικτό να έρθει η μαμά σας ή αδελφή σας να σας βοηθήσει, αλλά οι μαίες και το προσωπικό θα είναι κοντά σας για οτιδήποτε χρειαστείτε.
  • Μην ξεχνάτε ποτέ πόση δύναμη έχετε μέσα σας και πως τώρα δεν είστε πια μόνη: Έχετε τον σύντροφό σας και το νεογέννητο παιδί σας και μαζί κάνετε την καλύτερη ομάδα! 

Με πληροφορίες από το Family Education