Πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό: Οδηγός επιβίωσης για γονείς και παιδιά

Μαρία Ιωαννάτου
Fri, 08/07/2022 - 15:41

Η πρώτη φορά που το παιδί θα αφήσει την αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά για να πάει στο σχολείο αποτελεί μία νέα
πραγματικότητα τόσο για εκείνο όσο και για τους γονείς, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν πρωτόγνωρα συναισθήματα, που πολλές φορές δυσκολεύονται να ελέγξουν. Η Αγγελική Ανδριανοπούλου, παιδαγωγός και ιδιοκτήτρια του σχολείου προσχολικής εκπαίδευσης Μικροδρόμιο, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να κάνουμε αυτήν τη μετάβαση όσο πιο ομαλή γίνεται για όλη την οικογένεια.

Photo credits: Στάθης Καλλιγέρης

Πλησιάζοντας στην ηλικία των 2-2,5 ετών, τα παιδιά έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν την ανάγκη για συναναστροφή με συνομηλίκους τους. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να τα προετοιμάσουμε για την πρώτη ημέρα στον παιδικό σταθμό, επισημαίνει η Αγγελική, μιλώντας τους πάντα με ειλικρίνεια και μόνο εφόσον είμαστε σίγουροι για την απόφασή μας: «Είναι σημαντικό οι γονείς, δυο τρεις εβδομάδες πριν από την πρώτη επίσκεψη στο σχολείο, να μιλούν συχνά στο παιδί γι’ αυτό με ενθουσιασμό, εξηγώντας τι ακριβώς είναι το σχολείο, πόσο όμορφα θα περάσουν και για ποιον λόγο θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν εκεί. Ειδικά κατά την περίοδο της προσαρμογής, χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο πως θα πάνε στο σχολείο μερικές φορές μαζί, αλλά μετά οι γονείς θα φύγουν για τη δουλειά τους και θα επιστρέψουν αργότερα για να τα πάρουν. Αν οι γονείς δεν είναι σίγουροι, καλό θα είναι να μη βάλουν το παιδί σε διαδικασία γνωριμίας με έναν καινούριο χώρο».

Φωτογραφία από Freepik

Τι κάνουμε όμως αν το παιδί εκφράσει άρνηση ή κλάψει;

Είναι απολύτως φυσιολογικό ένα παιδί να δυσκολευτεί, μας καθησυχάζει η Αγγελική, ειδικά τη στιγμή του αποχωρισμού. Χρειάζεται ηρεμία, σταθερότητα και αποδοχή του συναισθήματος που εκφράζουν τα παιδιά εκείνη τη στιγμή για να το διαχειριστούμε. «Φτάνοντας στο σχολείο, χαμηλώνετε στο ύψος τους, τα παίρνετε μια αγκαλιά, τους εύχεστε να περάσουν όμορφα και τους λέτε πως όταν τελειώσετε τη δουλειά σας, θα επιστρέψετε να τα πάρετε για να γυρίσετε στο σπίτι. Η επανάληψη και η σταθερότητα θα δώσουν σιγουριά στα παιδιά και θα τα βοηθήσουν να κατανοήσουν τη νέα καθημερινότητα που βιώνουν. Ακόμα κι αν το παιδί εξακολουθεί να κλαίει, το εμπιστεύεστε στην εκπαιδευτικό, η οποία γνωρίζει πολύ καλά πώς να το διαχειριστεί, και αποχωρείτε από το σχολείο».

Υπομονή, ρουτίνα, πρόγραμμα: Τα κλειδιά της επιτυχίας!

Η μετάβαση από την ασφάλεια του σπιτιού στο σχολείο είναι ιδιαίτερα στρεσογόνος, γιατί τα παιδιά αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο. Η Αγγελική τονίζει τη σπουδαιότητα της υιοθέτησης μιας συγκεκριμένης ρουτίνας για την ομαλή προσαρμογή τους: «Ο εγκέφαλος των παιδιών αγαπάει τη ρουτίνα. Μέσω αυτής νιώθουν σιγουριά και εμπιστοσύνη με το άτομο που τα φροντίζει, είτε είναι ο γονιός είτε ο δάσκαλός τους. Η επανάληψη και η σταθερότητα βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τη σειρά με την οποία συμβαίνει το καθετί και να ανακτήσουν τον έλεγχο. Χρειάζεται να τους δώσουμε χρόνο και χώρο να διαχειριστούν αυτή την αλλαγή και να νιώσουν άνετα με αυτή. Στον χώρο του σχολείου βοηθά το σταθερό πρόγραμμα, διότι τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν μέσα από τη σειρά των γεγονότων και των δράσεων πότε είναι η στιγμή που θα επιστρέψουν στο σπίτι και αυτό τα καθησυχάζει».

Η πρώτη εντύπωση μετράει!

Αφού λοιπόν οι γονείς αποφασίσουν σε ποιο σχολείο θέλουν να φοιτήσει το παιδί τους, είναι σημαντικό να γίνει μια πρώτη επίσκεψη στον χώρο ώστε να τον γνωρίσει και το παιδί. Όπως εξηγεί η Αγγελική: «Στο Μικροδρόμιο πιστεύουμε στις θετικές εμπειρίες και αναμνήσεις που θα βιώσει ένα παιδί πριν ξεκινήσει την κανονική φοίτησή του. Εφόσον οι γονείς πάρουν την τελική τους απόφαση, οργανώνουμε μία πρώτη επίσκεψη του παιδιού στο σχολείο, όπου θα εξερευνήσουμε μαζί τον χώρο, θα παίξουμε με κάποιο παιχνίδι που θα του τραβήξει την προσοχή και θα γνωρίσει μερικούς από τους δασκάλους. Από αυτήν κιόλας την πρώτη συνάντηση, τα παιδιά θα αρχίσουν να δημιουργούν έναν δεσμό με το σχολείο, μέσα από τις εμπειρίες που βίωσαν.

Για παράδειγμα, ένα παιδί σε μια τέτοια επίσκεψη στο σχολείο μας ήθελε να πλύνει τα χέρια του στους νιπτήρες του μπάνιου, διότι του έκανε εντύπωση που ήταν χαμηλοί και έφτανε! Τέτοιου είδους εμπειρίες βοηθούν τα παιδιά να δημιουργήσουν τις πρώτες θετικές αναμνήσεις από το σχολείο. Το επόμενο βήμα είναι οι ημέρες γνωριμίας, όπου τα παιδιά έρχονται σε ομάδες πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές και παίζουμε όλοι μαζί, με στόχο να εξοικειωθούν σταδιακά με το περιβάλλον, να περάσουν όμορφα και να μας γνωρίσουν ακόμα καλύτερα».

5 & 1 tips για τη στιγμή του αποχωρισμού

Και έρχεται η στιγμή που οι γονείς καλούνται να αφήσουν για πρώτη φορά το παιδί τους στην πόρτα του σχολείου. Ζητήσαμε από την Αγγελική να μας δώσει μερικά χρήσιμα tips που θα τους βοηθήσουν να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμοι:

  • Η καλή προετοιμασία είναι το κλειδί. Διαβάστε και ενημερωθείτε από έγκυρες ιστοσελίδες παιδοψυχολόγων και από βιβλία.
  • Εφόσον αποφασίσατε σαν οικογένεια το παιδί σας να ξεκινήσει το σχολείο, δείξτε σταθερότητα και σιγουριά.
  • Πάντα να ενημερώνετε το παιδί και να το προετοιμάζετε για το τι θα ακολουθήσει. Η άγνοια δημιουργεί ανασφάλεια στα παιδιά.
  • Δώστε λίγο χρόνο στο παιδί και στον εαυτό σας. Μια βαθιά ανάσα και μια αγκαλιά με το παιδί σας τη στιγμή που κλαίει θα δώσουν και σε εκείνο την αίσθηση ότι αποδέχεστε το συναίσθημά του αλλά και σε εσάς χρόνο να ανακτήσετε την ψυχραιμία σας και να σκεφτείτε πώς θα διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση.
  • Αποφύγετε τη σύγκριση με άλλα παιδιά. Κάθε παιδί είναι μία διαφορετική προσωπικότητα, επομένως, διαφορετικός θα είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί τη διαδικασία της προσαρμογής. Δεν υπάρχουν «συνταγές» που λειτουργούν σε όλα τα παιδιά.
  • Τα αρνητικά συναισθήματα που ίσως εκφράσει το παιδί κατά τη διάρκεια της προσαρμογής είναι ό,τι πιο φυσιολογικό και αναμενόμενο. Μια γλυκιά κουβέντα θα του δείξει πως αποδέχεστε το συναίσθημα που βιώνει εκείνη τη στιγμή. Αποφύγετε εκφράσεις όπως: «Είσαι μεγάλος/η πια, πηγαίνεις σχολείο, δεν πρέπει να κλαις», καθώς περνούν λάθος μήνυμα για τα αρνητικά συναισθήματα που πάντα έχουν θέση στη ζωή μας.

 

Website: www.microdromio.gr

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Καραμανλή 10, Γλυφάδα

Τηλέφωνο: 210 8941 800

Facebook: Μικροδρόμιο

Instagram: @microdromio

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online

πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!