Τέλος στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που παρουσιάστηκε σήμερα, 12 Οκτωβρίου, από τους υπουργούς Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Το μέτρο προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2027 και αφορά τόσο τους νέους όσο και τους ήδη υπάρχοντες λογαριασμούς παιδιών που δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους.
Ποιες πλατφόρμες αφορά;
H βασική πρόβέψη του νομοσχεδίου αφορά την απαγόρευση πρόσβασης στο Facebook, το Instagram και το TikTok, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και το Snapchat. Όπως διευκρινίστηκε, το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο, εξαντλητικό κατάλογο εφαρμογών, αλλά θέτει κριτήρια για τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης που εμπίπτουν στη ρύθμιση. Τα Viber και WhatsApp δεν περιλαμβάνονται στις πλατφόρμες που αναφέρθηκαν ως στόχος του περιορισμού.
Πώς θα γίνεται ο έλεγχος της ηλικίας;
Οι πλατφόρμες θα υποχρεούνται να εφαρμόζουν αξιόπιστους μηχανισμούς επαλήθευσης ηλικίας. Στις λύσεις που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνονται το Kids Wallet και το Gov.gr Wallet. Μέσω της διαδικασίας επαλήθευσης, η πλατφόρμα θα μπορεί να επιβεβαιώνει αν ο χρήστης είναι πάνω ή κάτω από το ηλικιακό όριο, χωρίς να χρειάζεται να λαμβάνει την ακριβή ημερομηνία γέννησής του.
Γιατί προωθείται η απαγόρευση;
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η προστασία των παιδιών από την υπερβολική χρήση των social media, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και τον διαδικτυακό εκφοβισμό, αλλά και από πρακτικές σχεδιασμού των εφαρμογών που ενθαρρύνουν την παρατεταμένη παραμονή στην οθόνη.
Το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή και η συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή έχει προγραμματιστεί για τις 13 Οκτωβρίου, με στόχο την ψήφισή του στις 22 Οκτωβρίου. Συνεπώς, οι τελικές λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν κατά τη νομοθετική διαδικασία.