Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τις άλλες μαμάδες (Όσα έμαθα μετά από χρόνια καθημερινού scroll down στο Instagram)

Γεωργία Καρκάνη
Thu, 06/10/2022 - 14:43

Τεράστια παιδικά δωμάτια τέλεια τακτοποιημένα και αστραφτερά καθαρά, με ολοκαίνουρια έπιπλα και παιχνίδια. Υπαίθριες δραστηριότητες σε αχανείς κήπους με καταπράσινο γρασίδι. Εξωτικά και ταυτόχρονα kid-friendly ταξίδια. Όμορφα και καλοντυμένα παιδιά, με μονίμως πλατιά χαμόγελα και λαμπερά πρόσωπα τα οποία μοιάζουν σαν να μην έχουν τσαλακωθεί ποτέ από το κλάμα ενός νηπιακού tantrum. Εξίσου όμορφες και καλοντυμένες μαμάδες, που δίνουν την εντύπωση ότι βρήκαν στη μητρότητα τον προσωπικό τους παράδεισο. Αυτές είναι οι περισσότερες εικόνες που παρελαύνουν καθημερινά από την οθόνη του κινητού μου, ενώ σκρολάρω στο Instagram, όπου ακολουθώ σχεδόν αποκλειστικά mom Instagramers. 

Photo: Elina Fairytale @ Pexels 

Πλέον είναι ένα χαλαρωτικό διάλειμμα μέσα στους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μου, που γεμίζει το μυαλό μου με καλαίσθητες εικόνες και έμπνευση για δημιουργικές δραστηριότητες με τον γιο μου – τουλάχιστον για όσες δεν είναι για εμένα απαγορευτικές από άποψη χρόνου ή κόστους. Πλέον η διαδικτυακή επαφή μου με τις momfluencers αποτελεί μια κουλ και ταυτόχρονα παραγωγική στιγμή της ημέρας.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Τα πρώτα χρόνια της μητρότητας, ενώ άρχισα να κάνω «follow» όλο και περισσότερα μαμαδο-προφίλ, έπεφτα ξανά και ξανά στην παγίδα της σύγκρισης. Ένιωθα το διαρκές τσίμπημα της ζήλιας, ενώ μια σειρά από ερωτήματα τριβέλιζαν το μυαλό μου: Γιατί εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να προσφέρω στο γιο μου ένα σαφάρι στη ζούγκλα; Γιατί τα παιδιά των monfluencers είναι πάντα καλοχτενισμένα, καλοντυμένα και χαμογελαστά, ενώ η εμφάνιση του γιου μου, σε μια τυχαία στιγμή μέσα στην ημέρα, θα προβλημάτιζε την Πρόνοια; Γιατί μια monfluencer να μπορεί να αστειεύεται για τα out of bed μαλλιά με τα οποία ξύπνησε, ενώ τα δικά μου βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση όλο το 24ωρο; Γιατί το δικό μου σπίτι να είναι τόσο ακατάστατο, που να δίνει την εντύπωση ότι μόλις έπεσε πυρηνική βόμβα;

Οι συγκρίσεις που έκανα στο μυαλό μου με τις μαμάδες Instagramers γιγάντωναν το άγχος μου και την προσωπική μου αίσθηση ανεπάρκειας. Κι αυτό συμβαίνει σε πολλές ακόμα νέες μαμάδες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Computers in Human Behavior». Οι ειδικοί της επιβεβαιώνουν ότι οι εικόνες της «εξιδανικευμένης μητρότητας» με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωπες καθημερινά πυροδοτούν μέσα μας ένα πλήθος από δυσάρεστα συναισθήματα, ασκώντας ακόμα περισσότερη πίεση στην ψυχική υγεία μας. Σαν να μη μας έφταναν δηλαδή τα ορμονικά σκαμπανεβάσματα και τα αληθινά στρεσογόνα γεγονότα που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη, τη λοχεία και την ανατροφή ενός παιδιού.

Photo: Vlada Karpovich @ Pexels 

Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο, ωστόσο: Όπως μάς υπενθυμίζει μια από τους επικεφαλής συγγραφείς του επιστημονικού άρθρου, η Ciera Kirkpatrick, PhD, οι εικόνες της «εξιδανικευμένης μητρότητας» υπήρχαν και πριν από την ψηφιακή εποχή, μόνο που τότε προέρχονταν από τα περιοδικά, που μας παρουσίαζαν τη ζωή των πλούσιων και διασήμων.

Σήμερα, ωστόσο, οι συνέπειες είναι μάλλον πιο έντονες, γιατί τον ρόλο της αξιοζήλευτης μαμάς μπορεί να μην πάρει μια celebrity αλλά ένα πρόσωπο με το οποίο θα ταυτιστούμε πιο εύκολα, για παράδειγμα η μητέρα ενός συμμαθητή του γιου μας, ενώ ο βομβαρδισμός μας με «τέλειες εικόνες» είναι πλέον καθημερινός. 

Τα καλά νέα; Μπορούμε να φιλτράρουμε τα ερεθίσματα. Προσωπικά, μετά τα δύσκολα πρώτα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ακόμα μάζευα ψίχουλα αυτοπεποίθησης, με τη βοήθεια των φίλων μου αλλά και των ειδικών, και καθώς έβλεπα τον γιο μου να μεγαλώνει και να εξελίσσεται σε υπέροχο (εντελώς αντικειμενικά) παιδί, συνειδητοποίησα ότι και το παιδί μιας momfluencer μπορεί, αμέσως μετά τη χαμογελαστή φωτογράφιση, να έχει ένα ξέσπασμα θυμού. Ή ότι ακριβώς δίπλα στη φωτογραφία της αψεγάδιαστα τακτοποιημένης παιδικής βιβλιοθήκης ίσως υπάρχουν ατάκτως εριμμένα και μισοδιαλυμένα παιχνίδια. 

Συγχωρέστε με αν το παίζω μέντορας, αλλά μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια καθημερινού scroll down, μπορώ τουλάχιστον να διαβεβαιώσω μια άλλη αγχωμένη μαμά ότι δεν πρέπει να συγκρίνει τον εαυτό της με καμία άλλη. Και αν απολαμβάνει την επαφή με τα social media και νιώθει να επωφελείται από αυτήν, να μην τα δει ποτέ σαν ένα ντοκιμαντέρ για την αληθινή μητρότητα, αλλά ως αυτό που είναι, πρωτίστως, ως ένα moodboard-πηγή ομορφιάς και έμπνευσης.

Inspiration: Motherly