Σταματήστε να ρωτάτε τις εργαζόμενες μαμάδες «πού έχουν αφήσει τα παιδιά τους»

Γεωργία Καρκάνη
Thu, 23/02/2023 - 07:33

«Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι εμάς τις γυναίκες ακόμα μάς κάνουν να νιώθουμε την ανάγκη να υπερασπιστούμε την επιλογή μας να εργαστούμε, κάτι που δεν ισχύει για τους άντρες» είπε η Emily Blunt σε συνέντευξή της το περασμένο φθινόπωρο, προσθέτοντας: «Όταν ήμουν σε γυρίσματα στην Ατλάντα, που ήταν ιδιαίτερα δύσκολα γιατί κάθε Σαββατοκύριακο έτρεχα σπίτι, ήταν φοβερό το πόσο πολλοί με ρωτούσαν πού είναι τα παιδιά μου. Τότε σκέφτηκα: “Βάζω στοίχημα ότι κανένας δεν θα ρωτούσε το ίδιο πράγμα τον Chris Evans ή τον Andy Garcia ή τον Jay Duplass”». Δεν έχει συμβεί, φυσικά, μόνο στη βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Βρετανίδα ηθοποιό. Αρκεί να ανατρέξουμε στη δική μας, πρόσφατη επικαιρότητα για να βρούμε αρκετά παραδείγματα, όπως εκείνα της Κατερίνας Στικούδη ή της Μαριάννας Τουμασάτου, οι οποίες ρωτήθηκαν αν νιώθουν τύψεις που αφήνουν το παιδί/τα παιδιά τους για να πάνε για δουλειά και, δικαιολογημένα, σχεδόν βγήκαν απ’ τα ρούχα τους. Από την άλλη, όπως σχολιάζει εύστοχα και η Blunt, δεν μπορούμε να σκεφτούμε ούτε έναν μπαμπά που καλείται να απαντήσει στην ίδια ερώτηση.

Ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το 2023 και ακόμα οι εργαζόμενες μαμάδες, επώνυμες κι ανώνυμες, δεχόμαστε την ερώτηση «πού έχουμε αφήσει τα παιδιά μας» ή αν νιώθουμε «τύψεις» που τα αφήνουμε σπίτι για να πάμε για δουλειά. Σαν να είναι οι μπαμπάδες αναπληρωματικοί παίκτες στην οικογένεια, οι οποίοι απλά περιμένουν στον πάγκο να έρθει η σειρά τους να μπουν στον αγώνα, και όχι γονείς με ισότιμα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Και φυσικά ο ουρανός συνεχίζει να γεμίζει με πυροτεχνήματα κάθε φορά που ένας μπαμπάς παίρνει άδεια από τη δουλειά για να κρατήσει το παιδί στο σπίτι, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα η μαμά θεωρείται η νούμερο ένα επιλογή.

Όλα αυτά, μάλιστα, στην εποχή που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (Motherly’s 2022 State of Motherhood) σχεδόν οι μισές εργαζόμενες μαμάδες κρατούν και το ρόλο του «κουβαλητή» στο νοικοκυριό – δηλαδή είτε κερδίζουν περισσότερα από το σύντροφό τους είτε φέρνουν αποκλειστικά αυτές τα χρήματα στο σπίτι.

Photo: Laura Chouette @ Unsplash 

Ήδη είμαστε αρκετά επιρρεπείς στις ενοχές οι νέες μητέρες, ας μη φορτωνόμαστε και με τύψεις που κάνουμε ό,τι για τους μπαμπάδες θεωρείται αυτονόητο, δηλαδή να εργαζόμαστε, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για να διοχετεύουμε κάπου αλλού, πέρα από τη μητρότητα, την ενέργεια και τη δημιουργικότητά μας.

Photo: Anastasia Shuraeva @ Pexels 

Ας υπενθυμίζουμε με κάθε ευκαιρία στον εαυτό μας ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με εργαζόμενες μητέρες δεν υφίστανται αρνητικές συνέπειες, π.χ., σε γνωσιακό, συναισθηματικό και/ή συμπεριφορικό επίπεδο. Απεναντίας μαθαίνουν από πρώτο χέρι ότι κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως φύλου, έχει δικαίωμα να κυνηγήσει τα επαγγελματικά όνειρά του. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το λέμε και οι επιστημονικές έρευνες.

Και σίγουρα οι μαμάδες που επιλέγουν να εργαστούν προστατεύουν περισσότερο την αυτονομία και την ψυχική υγεία τους. Γιατί ακόμα και αν θα έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα στις ενοχές που αφήνουμε την οικογένειά μας να πάμε για δουλειά και σε μια ζωή γεμάτη ματαιώσεις επειδή αφήσαμε τον εαυτό μας και τους επαγγελματικούς στόχους μας σε δεύτερη μοίρα επ’ αόριστον, θα προτιμούσαμε το πρώτο.