Toxic Positivity | Ναι, η υπερβολική ευτυχία που βλέπεις στα social media δεν είναι αληθινή - 5 τρόποι να φιλτράρεις την πληροφορία που βλέπεις

Boom Team
Mon, 20/03/2023 - 15:42

«Σκέψου θετικά!», «Υπάρχουν και χειρότερα», «Good vibes only!»... Αυτά είναι μερικά μόνο από τα μηνύματα που κατακλύζουν τα social media, προβάλλοντας την ως διά μαγείας εξάλειψη κάθε αρνητικής σκέψης. Και βέβαια, συνοδεύονται από τις αντίστοιχες αψεγάδιαστες, σχεδόν βγαλμένες από ταινία φωτογραφίες, με στιλιζαρισμένες μαμάδες που απολαμβάνουν ξέγνοιαστες τον καφέ τους, σε ένα σπίτι που όλα είναι στην εντέλεια, ενώ τα παιδιά παίζουν δίπλα αμέριμνα. Κι ύστερα, κοιτάς τη δική σου πραγματικότητα, τους μαύρους κύκλους από τα ξενύχτια, τις στοίβες με τα ασιδέρωτα ρούχα, φαγητό πεταμένο παντού, νεύρα, κλάματα... και η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Όμως η πραγματική ευτυχία όπως και η πραγματική ζωή δεν έχουν ανάγκη από φίλτρα... Ας μην ξεχνάμε πως όλη αυτή η επιβολή μιας «με το ζόρι» ευτυχίας και η υπεργενίκευση μιας αποκλειστικά αισιόδοξης οπτικής όχι μόνο δεν είναι αληθινές, αλλά καταφέρνουν και ακριβώς το αντίθετο: Προκαλούν την άρνηση ή ακόμα και την ακύρωση της αυθεντικής, συναισθηματικής ανθρώπινης εμπειρίας. Όμως, αν κάτι γνωρίζουμε με σιγουριά, είναι πως η μητρότητα, εκτός από υπέροχη, είναι και δύσκολη από μόνη της, επομένως, το λιγότερο που χρειάζεται μια νέα μαμά είναι να εμπλακεί σε ένα «παιχνίδι τελειότητας» και σε έναν λαβύρινθο ενοχών για το αν τα καταφέρνει τόσο καλά όπως οι άλλες, αν απόλαυσε τον θηλασμό από την πρώτη στιγμή, αν έχασε σε δέκα μέρες τα κιλά της εγκυμοσύνης, αν το παιδί της περπάτησε τόσο γρήγορα όσο τα άλλα παιδιά...

Γι' αυτό, μαμά, προστάτεψε τον εαυτό σου, βάλε φίλτρο στις πληροφορίες που δέχεσαι και να θυμάσαι πως...

# 1 Ο δρόμος για την ευτυχία είναι καθαρά υποκειμενικός. Αυτό που βλέπουμε και θαυμάζουμε στους άλλους δεν σημαίνει ότι θα έκανε και εμάς απαραίτητα ευτυχισμένους. Καθάρισε τα «γυαλιά» σου και κοίταξε ξανά καλά.

Photo: senivpetro / freepik

# 2 Αν είσαι νέα μαμά και μόλις έχεις μπει σε μια περίοδο υψηλού στρες, όπως είναι η μητρότητα, δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Μόλις περάσει η μπόρα, θα φανούν και πάλι καθαρά αυτά που σε κάνουν χαρούμενη.

Photo: Polina Tankilevitch / Pexels 

# 3 Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να συγκρίνεται με όλα όσα βλέπεις στην οθόνη του κινητού σου, τότε μάλλον χρειάζεσαι ένα διάλειμμα. Κάνε μια «social detox δίαιτα» από τα social media και αξιολόγησε τη δική σου καθημερινότητα στις πραγματικές της διαστάσεις. Το να επικεντρωθείς στον εαυτό σου, τις ανάγκες σου και τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου είναι η μόνη υπενθύμιση που χρειάζεσαι για την επίτευξη της δικής σου ευτυχίας.

Photo: Gustavo Fring / Pexels

# 4 Αξιοποίησε τη δυνατότητα του unfollow/mute σε άτομα και σελίδες που νιώθεις ότι σε επιβαρύνουν ψυχολογικά με μη γνήσια θετικότητα. Ακολούθησε ανθρώπους και σελίδες που προτιμούν να μοιράζονται την πραγματικότητα όπως είναι. Η ομορφιά υπάρχει παντού γύρω μας και δεν χρειάζεται φίλτρο. 

# 5 Εκπαίδευσε τον εαυτό σου στο να προβάλλει ένα πιο αληθινό πρόσωπο. Μια «αμακιγιάριστη» καθημερινότητα μπορεί να είναι πιο αστεία, γοητευτική και ελκυστική από μια επιτηδευμένη εικόνα τελειότητας. Τόλμησε να μην είσαι τέλεια και αγκάλιασε την καθημερινότητά σου και τον εαυτό σου όπως είναι. Κοίτα πόσοι άνθρωποι σε αγαπούν ακριβώς γι' αυτό!

Keep in mind: Χρειαζόμαστε όλες τις «γεύσεις».

Μην ξεχνάς ότι ο συνδυασμός του γλυκού και του πικρού είναι αυτός που μπορεί να απογειώσει μια συνταγή! Η αναγνώριση συναισθημάτων όπως ο θυμός, η λύπη, το άγχος ή ο φόβος είναι σημαντική για την ψυχική μας υγεία και το μοίρασμά τους ενισχύει την αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις κοντινές μας σχέσεις. Η θετική οπτική είναι ευεργετική μόνο όταν είναι γνήσια και συνδέεται με θετικά συναισθήματα. Και πάλι όμως αυτή δεν μπορεί να είναι η μόνη οπτική, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ρεαλιστικό. 

Photo: cookie_studio / freepik

BOOM tip: Το να λες ότι είσαι «καλά» ενώ δεν είσαι είναι και αυτό ένα σημάδι μιας τοξικής θετικής στάσης. Μερικές φορές μπορεί να χρειάζεσαι περισσότερο να γκρινιάξεις, από το να περιγράφεις μόνο ευχάριστες στιγμές της καθημερινότητας, κι αυτό είναι οκέι! 

 

* Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2021 στο πλαίσιο της καμπάνιας αισιοδοξίας με τίτλο «Babylino Happiness Tips» των Babylino Sensitive.  

Ευχαριστούμε θερμά τη Συμβουλευτική Ψυχολόγο και Ψυχοθεραπεύτρια Ιφιγένεια Σωτηροπούλου για τις πολύτιμες πληροφορίες.