Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός αδρανοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιδράσει στην εισβολή των ιών με τον τρόπο που το έκανε πριν.

Μυρτώ Κάζη
Tue, 06/12/2022 - 11:26

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποτυπώνουν επιβαρυμένη εικόνα όσον αφορά τις μολύνσεις, τις νοσήσεις και τις νοσηλείες παιδιών.

«Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός αδρανοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιδράσει στην εισβολή των ιών με τον τρόπο που το έκανε πριν. Γι' αυτό για παράδειγμα καταγράφεται η έξαρση του στρεπτόκοκκου και του πνευμονιόκοκκου, βρίσκουν πρόσφορο το έδαφος, ανίσχυρο τον παιδικό οργανισμό. Αν αναλογιστούμε λοιπόν πόσα παιδιά νόσησαν με λοίμωξη covid, με ή χωρίς συμπτώματα τους προηγούμενους μήνες στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε πόσος είναι ο παιδικός πληθυσμός που είναι ευάλωτος και απειλείται από τον στρεπτόκοκκο ή τον πνευμονιόκοκκο» δήλωσε στο "Πρώτο Θέμα" ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κώστας Νταλούκας. Το τίμημα που έχει πληρώσει η Βρετανία λόγω της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης σε ανηλίκους είναι υψηλό, καθώς 8 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες. Οι παιδίατροι καταγράφουν και στη χώρα μας περιστατικά, με την κατάσταση όμως να φαίνεται διαχείρισιμη, τουλάχιστον προς το παρόν.Όπως εξηγεί ο παιδίατρος, το διάστημα της πανδημίας φαίνεται πως ήταν καταλυτικό σε αυτό που συμβαίνει τώρα και που δεν αφορά μόνο τα παιδιά στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες χώρες. «Η προστασία που είχαμε μικροί και μεγάλοι χάρη στα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, μας βοήθησε να διαβούμε το δύσκολο διάστημα που κινδυνεύαμε από τον κορωνοϊό, όμως τώρα μοιάζουμε πιο ανίσχυροι έναντι των άλλων ιών που δεν είχαν χώρο να κυκλοφορήσουν. Για τον λόγο αυτό άλλωστε εμείς ως Ομοσπονδία είχαμε ζητήσει από τα αρμόδια όργανα να εφαρμοστεί εκ νέου η μάσκα στα σχολεία. Περιμέναμε την έξαρση των ιώσεων – που σημειωτέον κάνουν υποτροπές και οδηγούν σε βακτηριακές λοιμώξεις και βάζουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους σε φαύλο κύκλο- και είχαμε ενημερώσει για τα οφέλη της μάσκας και κατά την εφετινή περίοδο. Ωστόσο, δεν εισακουστήκαμε» τονίζει ο κ. Νταλούκας.

Ο ειδικός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως ακόμη και τώρα μπορεί να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος και να περιοριστούν οι ιώσεις εφόσον γίνει σύσταση για χρήση μάσκας των μαθητών μέσα στις σχολικές αίθουσες. Υπενθυμίζει επίσης πως είναι σημαντικός ο εμβολιασμός των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα όπως και η παραμονή όλων των μικρών ασθενών στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα της ίωσης, με στόχο να προστατευθούν πρωτίστως τα ίδια.

 

Με πληροφορίες από το Protothema.gr