10 συναρπαστικά πράγματα που δεν γνώριζες για τον θηλασμό!

Γεωργία Καρκάνη
Sun, 18/02/2024 - 21:04

Και εκεί που αρχίζουμε να θηλάζουμε και ανακαλύπτουμε τη μαγεία αυτής της εμπειρίας, που μας φέρνει πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη με το μωρό μας, διαβάζουμε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θηλασμού και του μητρικού γάλακτος και ανακαλύπτουμε έναν κόσμο γεμάτο αληθινά θαύματα. Επιλέξαμε δέκα από τα μεγαλύτερα – με δυσκολία, για να είμαστε ειλικρινείς, γιατί στην πραγματικότητα είναι ακόμα περισσότερα!

Photo: Dave Clubb @ Unsplash 

#1 Το μητρικό γάλα είναι ένα υπερ-όπλο για το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού: Ειδικά το πρωτόγαλα, που παράγει το μητρικό στήθος τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό για να θρέψει το νεογέννητο, περιέχει από ένα έως πέντε εκατομμύρια λευκά αιμοσφαίρια ανά ml, δηλαδή τουλάχιστον εκατό φορές περισσότερα από αυτά που περιέχει το δικό μας αίμα! Είναι επίσης πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και μέταλλα.

#2 Το μητρικό γάλα «αισθάνεται» τις ανάγκες του μωρού και προσαρμόζεται σε αυτές: Αλλάζει διαρκώς σε ποσότητα, σε αριθμό θερμίδων αλλά και σε περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών, από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα, καθώς αλλάζουν οι ανάγκες του μικρού μας σε κάθε στάδιο ανάπτυξης. Το πιο εντυπωσιακό είναι όμως ότι όταν εμείς ή το μωρό μας είμαστε άρρωστες, αυξάνεται ο αριθμός των αντισωμάτων και των λευκών αιμοσφαιρίων του!

#3 Το μητρικό γάλα αλλάζει χρώμα όταν το μωρό είναι άρρωστο: Μοιάζει περισσότερο, και σε σύσταση και σε εμφάνιση, με το πρωτόγαλα, που είναι πλουσιότερο σε θρεπτικά στοιχεία και αντισώματα. Παρατηρήστε λοιπόν την απόχρωσή του την επόμενη φορά που το μωρό σας, π.χ., θα έχει συνάχι ή δέκατα. Να έχετε ωστόσο κατά νου ότι ο χρωματισμός του αλλάζει ανάλογα και με το δικό σας μενού, όταν περιλαμβάνει ζωηρόχρωμες τροφές.

#4 Το μητρικό γάλα διαφοροποιείται και ανάλογα με το φύλο του μωρού: Μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα, και συγκεκριμένα σε μοσχαράκια και μαϊμουδάκια, έδειξαν ότι το μητρικό γάλα που θρέφει τα αρσενικά είναι πλουσιότερο σε λιπαρά αλλά μικρότερο σε ποσότητα από εκείνο των θηλυκών. (Οι ειδικοί δεν διευκρινίζουν, ωστόσο, τι συμβαίνει όταν η μαμά θηλάζει δίδυμα διαφορετικού φύλου.)

#5 Ο θηλασμός είναι η πρώτη εμπειρία γευσιγνωσίας στη ζωή μας: Ό,τι καταναλώνουμε επηρεάζει τη γεύση του μητρικού γάλακτος -κάνοντάς το, για παράδειγμα, πιο αλμυρό, πικάντικο ή γλυκό- έως και για οκτώ ώρες μετά τη δική μας πέψη και φέρνει το μικρό μας σε επαφή με το πρώτο ρεπερτόριο γεύσεων στη ζωή του. 

Photo: MART PRODUCTION @ Pexels

#6 Ο θηλασμός νανουρίζει το μωρό μας (και) χάρη στις ορμόνες που περιέχει το μητρικό γάλα: Δεν το βοηθάει να αποκοιμηθεί μόνο γιατί χαλαρώνει από την επαφή μαζί μας. Δίνει στο μωρό μας μελατονίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης μέσα στο 24ωρο, και σεροτονίνη, που φέρνει ηρεμία. Περιέχει και άλλες ορμόνες, όπως θυροξίνη (που ευνοεί την ανάπτυξη του γαστρεντερικού συστήματος του νεογέννητου) και λεπτίνη (που ελέγχει το βάρος και την πείνα του μωρού).

#7 Ο θηλασμός είναι ένα πρώτης τάξεως workout για το σώμα μας! Υπολογίζεται ότι μέσα από αυτόν καίμε 400-600 θερμίδες την ημέρα, περισσότερες δηλαδή και από ένα εντατικό πρόγραμμα άσκησης  - και μάλιστα χωρίς να σηκωθούμε από την πολυθρόνα μας.

#8 Ο θηλασμός λειτουργεί σαν φαρμακευτική αγωγή, χωρίς παρενέργειες, για την ψυχική υγεία μας: Ενώ θηλάζουμε ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει προλακτίνη και οξυτοκίνη, δύο ορμόνες που δυναμώνουν την αγάπη που νιώθουμε για το μωρό μας ενώ ταυτόχρονα μάς κάνουν να αισθανόμαστε πιο όμορφα. Μάλιστα οι γυναίκες που θηλάζουν διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιλόχειο κατάθλιψη.

#9 Ο θηλασμός θωρακίζει και τη σωματική υγεία μας: Έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσουμε αργότερα από διαβήτη τύπου δύο και διάφορες καρδιακές και άλλες παθήσεις. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που θηλάζουμε, τόσο μεγαλύτερη προστασία απολαμβάνουμε.

#10 Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του στήθους: Μια μαμά με μικρότερους μαστούς μπορεί να παράγει περισσότερο γάλα από κάποια που φοράει μεγαλύτερο νούμερο σουτιέν. Γι’ αυτό, μην ανησυχείτε αν οι άλλες μέλλουσες μαμάδες σάς νικούν με διαφορά στήθους.

BOOM note: Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν θηλάζετε, υπάρχουν πολλοί ακόμα τρόποι να αναπληρώσετε τα οφέλη του μητρικού γάλακτος και να έρθετε πιο κοντά στο μωρό σας. Επιπλέον, οι φόρμουλες του εμπορίου εξελίσσονται διαρκώς, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο σε εκείνες του μητρικού.