Πώς μπορώ να κάνω «διάλογο» με το μωρό μου;

Boom Team
Fri, 24/05/2024 - 22:37

Μόλις ξεκινήσει το μωρό να δοκιμάζει φωνούλες, αρχίζει και το μεγάλο debate των γονιών: Τι είπε πρώτα, μαμά ή μπαμπά; Γονείς, κάντε λίγη υπομονή ακόμα, πριν αρθρώσει την πρώτη του λέξη, προηγείται το βάβισμα! Πώς μπορείτε όμως να ενθαρρύνετε το βάβισμα του μωρού σας και τη μεταξύ σας επικοινωνία; Η Σοφία Παπαφάνη και η Δώρα Χαρατσάρη, δημιουργοί του Κέντρου Ειδικής Αγωγής Λογοcare, μας δίνουν πολύτιμα tips. 

Photo:  Rodnae productions

Αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο

Κρατήστε το μωράκι σας αγκαλιά, αντικριστά στο πρόσωπό σας. Αυτή η θέση βοηθά το μωρό να σας παρατηρήσει και να έχει άμεση επαφή μαζί σας. Για να κερδίσετε την προσοχή του, μπορείτε να κρατήσετε ένα αγαπημένο του παιχνίδι, π.χ. την κουδουνίστρα, κοντά στο πρόσωπό σας.

Κάντε αστείους ήχους και έντονες εκφράσεις προσώπου

Όταν έχετε την προσοχή του μωρού σας, προσπαθήστε να παράγετε ήχους παρατεταμένα π.χ. «ααα», «οοο», «μμμ». Για να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα η αλληλεπίδραση μεταξύ σας, μαζί με τους ήχους σχηματίστε έντονες εκφράσεις στο πρόσωπο. Για παράδειγμα, όταν θα πείτε «οοο», ανοίξτε πολύ το στόμα και τα μάτια σας, όταν θα πείτε «ααα», βάλτε τα χέρια σας κοντά στο στόμα (σαν να φωνάζετε), όταν θα πείτε «μμμ», σχηματίστε μια έκφραση προσώπου σαν να σκέφτεστε κάτι.

Μιμηθείτε τους ήχους και τις κινήσεις που κάνει το παιδί σας

Μόλις το μωρό σας παράγει οποιονδήποτε ήχο, προσπαθήστε να τον επαναλάβετε με τον ίδιο τρόπο ακριβώς, προσθέτοντας και κάτι ακόμα. Δηλαδή, αν το μωρό πει «μπααα», εσείς πείτε αμέσως «μπααα-οοο». Έπειτα κάντε μια μικρή παύση, ώστε να δώσετε χρόνο στο μωρό σας να επεξεργαστεί αυτό που άκουσε, και επαναλάβετε μετά από λίγο οποιονδήποτε ήχο.

Photo: William Fortunato @Pexels

Ενισχύστε την αλληλεπίδραση αυξάνοντας τη σωματική επαφή

Όταν μιλάτε στο μωρό σας, κρατήστε τα χέρια του κοντά στο πρόσωπό σας. Με αυτό τον τρόπο συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή ομιλίας και νιώθει οποιονδήποτε τόνο της φώνησης. Για παράδειγμα, στον ήχο «βββ», το μωρό μπορεί να νιώσει τον αέρα που βγαίνει από το στόμα, στον ήχο «γγγ», μπορεί να νιώσει τη δόνηση στον λαιμό.

Χρησιμοποιήστε διαφορετικούς τόνους φωνής

Τα μωρά προσέχουν πιο πολύ έναν ήχο όταν έχει διακυμάνσεις και διάρκεια. Δοκιμάστε να πείτε κάτι τραγουδιστά, έπειτα κάτι άλλο πιο ψιθυριστά και στη συνέχεια κάτι με υπερβολή. Σε κάθε περίπτωση, η φώνηση να έχει διάρκεια, π.χ. «μπαααααμ», «μπαμπααααα», «Μαμαμαμα».

Τι είναι το βάβισμα;

Βάβισμα ονομάζεται η πρώτη ομιλία ενός βρέφους, όταν δηλαδή το μωρό συνδυάζει ήχους από φωνήεντα ή και σύμφωνα. Ξεκινάει στους 4-6 μήνες ζωής και είναι μια διαδικασία εξαιρετικά απολαυστική. Αρχικά οι ήχοι μπορεί να μοιάζουν σαν «μπααα», «γκααα» και στη συνέχεια «μπαμπαμπα», «γκαγκαγκα». Σιγά σιγά το μωρό αρχίζει και συνδυάζει μαζί περισσότερους ήχους παράγοντας ψευδολέξεις, όπως «μπαγκα» ή «γκαγκαμπα», και η διάθεσή του για επικοινωνία είναι μεγαλύτερη.

 

BOOM info: Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό "Σχέσεις Στοργής, the BOOM edition ΙΙ", που κατά τη διάρκεια του 2022 το παρέλαβαν 50.000 νέες µαµάδες στο δωµάτιο του µαιευτήριου την ημέρα της γέννησης του μωρού τους!