Δεύτερο Παιδί | Ο πελαργός άργησε μια μέρα...Η μήπως περισσότερες;

Boom Team
Fri, 25/03/2022 - 14:13

Από την Ισμήνη Γεωργιλάκη

Η κόρη μου ήταν γύρω στα 3 όταν ήρθε μια ημέρα με ύφος από τον παιδικό σταθμό και απαίτησε ένα αδερφάκι. Δεν ήθελε να είναι μόνη. Ως σχετικά νέα μαμά με έντονο το αίσθημα της ενοχής, αυτό ακούμπησε στο πιο ευαίσθητό μου σημείο, σχεδόν έμοιαζε μαχαιριά στη καρδιά που το παιδί μου νιώθει μόνο. Ήθελα να ικανοποιήσω την επιθυμία της, αλλά ήταν παράλληλα και η στιγμή που κάτι μέσα μου ξυπνούσε την διστακτική ανάγκη μου να ξανά βιώσω τη μητρότητα. Έτσι, έπιασα τον εαυτό μου να θέλει να ξαναζήσει τους υπέροχους αυτούς 9 μήνες της προσμονής, το excitement της γέννησης και όλα τα πρώτα συναισθήματα με ένα μωρό στο σπίτι.

Photo: @ Raul Angel/ unplash

Όσο περνούσε ο καιρός και ο πελαργός καθυστερούσε, περνούσαν αμέτρητες σκέψεις από το μυαλό μου και η ψυχολογία μου έκανε τραμπάλα... Το πρώτο παιδί ήρθε  αμέσως, το δεύτερο γιατί αργούσε τόσο;  Τα χρόνια περνούσαν, εγώ σε λίγο πατούσα τα δεύτερα -άντα και το παιδί μου μεγάλωνε. Επίσης όταν έβλεπα έγκυες στο δρόμο, στα πάρκα ή στους κοινωνικούς μας κύκλους στα αυτιά μου ηχούσε το ερώτημα «εγώ ποτέ θα ξανα-γίνω μάνα»; Άρχισα να μετράω τις μέρες, να υπολογίζω την ωορρηξία, να πειραματίζομαι με τα τεστ από το φαρμακείο και να απογοητεύομαι ξανά και ξανά όταν οι προσπάθειες μου δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γι' αυτό, αν βιώνετε κι εσείς κάτι παρόμοιο, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τα κατάλληλα tips που λίγο πολύ όλες γνωρίζουμε. 

Photo: @ Kristina Paukshtite/ pexels

#1. Relax & Enjoy: Πάρτε μερικές ανάσες, κάντε διαλογισμό ή yoga και γενικά σταματήστε να αγχώνεστε. Είναι δύσκολο, αλλά αν θέλετε σύντομα να έρθει στην αγκαλιά σας το δεύτερο μωρό, τότε θα πρέπει να βρείτε την ψυχραιμία να ελέγξετε τα επίπεδα του stress στον οργανισμό σας. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά η επιστήμη. Έρευνες έδειξαν ότι το άγχος αυξάνει την προλακτίνη με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τις προσπάθειές μας για μια πιθανή εγκυμοσύνη.

#2. Γυμ-νοιάσου: Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας αν δεν το έχετε ήδη κάνει. Λίγο περπάτημα στο τέλος της μέρας, ποδήλατο ή ήπια γυμναστική αποδεδειγμένα βοηθάει στην καλύτερη υγεία και αυτό με τη σειρά του, στην πολυπόθητη εγκυμοσύνη. Άλλωστε η γυμναστική αυξάνει την ορμόνη της ευτυχίας και την όλη ψυχολογία σας. Αν το καλοσκεφτείτε, θα διαπιστώσετε πως και η προηγούμενη κύηση συνέβη σε μια φάση ζωής γεμάτη χαρά, ευτυχία και καθόλου αγωνία.

#3. Super food: Φροντίστε τον εαυτό σας εκ των έσω. Ωραίο το junk food αλλά όχι για μέλλουσες μαμάδες. Είναι λες και το σύμπαν σου λέει πως με αυτά που τρως δε βοηθάς την κατάσταση. Οπότε, εντάξτε στην καθημερινότητα πλούσιες τροφές σε θρεπτικά συστατικά και γενικά περιορίστε τα λιπαρά και τη ζάχαρη. Καφέδες και αλκοόλ με μέτρο…

#4. Take a break: Δημιουργήστε μέσα στη μέρα μικρά διαλείμματα ξεκούρασης ώστε να μπορεί ο οργανισμός σας να ηρεμεί και να μην εξαντλείται. Έτσι οι προσπάθειές σας θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πιάσουν τόπο, αποφεύγοντας να είστε όλη μέρα στο πόδι.

Photo: @prostooleh/ freepik

#5. Namaste: Έχετε κάθε μέρα το αίσθημα της ευγνωμοσύνης και ευχαριστείστε το σύμπαν, τον θεό, ό,τι σας ευχαριστεί, για όσα έχετε. Αν στη ζωή σας υπάρχει άλλο παιδάκι ή περισσότερα, να είστε ευγνώμων για αυτό. Ο πελαργός θα σας χτυπήσει τη πόρτα είτε όταν το θελήσει, είτε όταν θα τον τραβήξετε εσείς πιο κοντά σας με τις απαραίτητες κινήσεις. Μέχρι τότε κοιτάξτε γύρω σας, η ζωή σας είναι ωραία.

#6. Άλλος ένας κύκλος: Κάθε κύκλος που ξεκινά είναι για σας μια μικρή τρικυμία. Και μετά ξεκινάει πάλι ένας καινούριος και μαζί μια νέα ελπίδα. Μην απογοητεύεστε. Η απόκτηση ενός παιδιού δεν είναι αγώνας στον οποίο πρέπει να τερματίσετε πρώτες, ούτε όμως και στόχος που πρέπει οπωσδήποτε να κατακτήσετε. Μη νιώθετε συναισθήματα ήττας ή αποτυχίας. Είναι μια ιδανική περίοδος να βρεθείτε πιο κοντά με το ταίρι σας και ίσως ένα ακόμα μέλος, συμπληρώσει την ευτυχία σας.

#7. Στενές επαφές: Ο κανόνας λέει δύο μέρες πριν την ωορρηξία και δύο μετά, αλλά αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα θα είχαμε όλες όσα παιδιά επιθυμούσαμε. Εμπιστευτείτε το σώμα σας, τη φύση, τις διαθέσεις σας και χαρείτε τις επαφές με τον άνθρωπό σας, χωρίς κανέναν περαιτέρω σκοπό που μόνο άγχος δημιουργεί. Κλείστε εφαρμογές και μείνετε μακριά από υπολογισμούς και ημερολόγια.

#8. Μην ξεχνάτε: Να ζητάτε πάντα την καθοδήγηση του γιατρού σας! Ίσως ένα check up αρκεί για να βρείτε μαζί τις απαντήσεις και τη λύση πολύ πιο γρήγορα από ότι φαντάζεστε.


Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν προσπαθείτε καιρό, αν καλείτε τον πελαργό κι εκείνος έχει χαθεί στον δρόμο, μην απογοητεύεστε! Λένε πως τα μωρά διαλέγουν τους γονείς τους και έρχονται όταν εκείνα το επιλέξουν πραγματικά! Μήπως να τα εμπιστευτούμε;