Ένα μάθημα για τον τρόπο αντιμετώπισης ατόμων με αυτισμό έδωσε ο Δημήτρης Παπανικολάου. Ο πρώην μπασκετμπολίστας μοιράστηκε με τους followers του στο Instagram όσα του συνέβησαν χθες (29/10) την ώρα που διέσχιζε με το αυτοκίνητό του τη Λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου, όταν είδε ένα παιδί να κάθεται στο έδαφος και να μη δέχεται ενήλικες να το ακουμπούν.
Ο γνωστός αθλητής εξήγησε ότι επρόκειτο για έναν νεαρό με αυτισμό, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε κρίση, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της ενημέρωσης όλων, με σκοπό τη σωστή αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
Η εμπειρία του Δημήτρη Παπανικολάου με αυτιστικό παιδί σε κρίση
«Σήμερα, μιας και έγινε ήδη γνωστό, αφού ήμασταν σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας για 10 περίπου λεπτά, είδα έναν νεαρό πεσμένο στο έδαφος και να μην δέχεται ενήλικες να τον ακουμπάνε, καθώς προσπαθούσαν να τον τραβήξουν στην άκρη. Κοίταξα αν υπάρχει αίμα τριγύρω ή όχημα τρακαρισμένο και δεν είδα. Έριξα μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη να κρίνω αν μπορώ να βοηθήσω ή αν θα προκαλέσω πολύνεκρο. Είχα καταλάβει ότι πρόκειται για αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας σε κρίση», ανέφερε ο Δημήτρης Παπανικολάου στην ανάρτησή του.
Και συνέχισε: «Είπα να φύγουν όλοι από γύρω μου και να σταματήσουν με ένα τρίγωνο πιο πίσω τα αυτοκίνητα, γιατί ήξερα ότι θα χρειαστεί χρόνος να τον πάρω από εκεί, μιας και όταν κάποιος είναι σε κρίση, εκτός των άλλων πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις του. Ξαπλώσαμε μαζί στην άσφαλτο, αρχικά χωρίς να τον ακουμπήσω καθόλου, και μπήκα στον κόσμο του. Όταν κατάλαβα ότι ήταν έτοιμος και ότι με εμπιστεύεται τού ζήτησα να με πιάσει από το μπράτσο να πάμε στην άκρη».
Ο πρώην μπασκετμπολίστας ολοκλήρωσε το μήνυμά του, λέγοντας: «Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι. Και ελπίζω ότι σε περιπτώσεις τέτοιες, που θα κληθεί το ΕΚΑΒ ή η Αστυνομία, να είναι εκπαιδευμένοι στον αυτισμό. Θερμή παράκληση, μην τα βάλετε ελαφρά τη καρδία με τους γονείς του παιδιού. Πολλές φορές είναι δύσκολες καταστάσεις αυτές που πρέπει να διαχειριστούν. Τέλος, θα κλείσω με κάτι που έχει πει ο Τάσος Λειβαδίτης. ‘’Κι όταν δεν πεθαίνουμε ο ένας για τον άλλον, είμαστε κιόλας νεκροί’’. Κινδυνέψαμε ναι, αλλά σήμερα θα κοιμηθούμε καλύτερα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Δημήτρης Παπανικολάου όσο και η 17χρονη κόρη του, Άρια, βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, με τον ίδιο να έχει μιλήσει πολλές φορές ανοιχτά σε συνεντεύξεις του για αυτό, στοχεύοντας στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κόσμου.