Πώς θα προετοιμάσω το παιδί μου για την άφιξη του δεύτερου μωρού;

Boom Team
Thu, 09/02/2023 - 20:06

Αν περιμένοντας το πρώτο σας παιδί, τη σκέψη σας μονοπωλούσε η γλυκιά προσμονή, η αγωνία και όλα τα άγχη που σχετίζονται με τον τοκετό και το πρώτο διάστημα με το μωρό στο σπίτι, στη δεύτερη εγκυμοσύνη, περισσότερο από όλα θα σας απασχολεί το πώς θα προετοιμάσετε το παιδί σας για τον ερχομό του νέου μωρού. Η ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου μάς δίνει πολύτιμες συμβουλές και tips, που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τις λεπτές ισορροπίες και να διαχειριστείτε τις νέες καταστάσεις.

  • Ξεκινήστε να συζητάτε για την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας. Φέρτε στο παιδί σας παραδείγματα από τότε που ήταν και το ίδιο στην κοιλίτσα σας, πώς νιώθατε, τι κάνατε και πώς ήταν το ίδιο όταν το κρατούσατε στην αγκαλιά σας. (Πολλές φορές όταν το παιδί είναι και λίγο μεγαλύτερο βοηθά να του δείχνετε φωτογραφίας και βίντεο από εκείνη την εποχή).
  • Καλό είναι, μέσα από τις συζητήσεις και ίσως από τα ερωτήματα του παιδιού σας, να του μιλήσετε για τις ανάγκες που θα έχει το νέο μέλος. Να του εξηγήσετε για παράδειγμα, ότι το μωράκι δεν θα μπορεί να παίξει αμέσως μαζί του ή ότι στην αρχή θα κοιμάται αρκετά και πως είναι πολύ πιθανό να κλαίει όταν θέλει να ζητήσει κάτι μιας και δεν έχει άλλο τρόπο να το εκφράσει.

  • Πολλές φορές, τα παιδιά ηλικίας 2 – 4 ετών αισθάνονται άβολα όταν νιώσουν ότι μοιράζονται τον «χώρο» και την προσοχή των γονιών τους, γ’ αυτό είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή του παιδιού σας στη φροντίδα του μωρού. Για παράδειγμα ζητήστε τη βοήθειά του για πράγματα που αφορούν το μωρό, όπως να σας βοηθήσει καθώς το περιποιείστε ή να διαβάσετε όλοι μαζί ένα παραμύθι.
  • Πολλές φορές, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αισθάνονται ζήλια για το νέο μωρό. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να συζητήσετε με το παιδί σας τα πλεονεκτήματα του να είναι μεγαλύτερος και να εστιάσετε στο πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του στο μεγάλωμα του μωρού και πόσα μπορεί να του μάθει. Θα βοηθήσει να διαβάσετε παραμύθια με αντίστοιχη θεματολογία και ιστορίες που αναφέρονται στην αδελφική σχέση.
  • Μην ξεχνάτε πως είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκφράζει όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και μη διστάσετε να απαντήσετε σε όλες του τις ερωτήσεις. Μπορείτε μάλιστα να κάνετε εσείς την αρχή, εκφράζοντας πρώτη τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

  • Όταν βλέπετε αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού που έχουν στόχο να σας «τραβήξουν» την προσοχή, μην δώσετε μεγάλη σημασία. Όταν όμως η συμπεριφορά του παιδιού είναι αποδεχτή, τότε μην ξεχνάτε να την επαινείτε και να την επιβραβεύετε.
  • Θυμηθείτε πως κάθε μη αποδεχτή ή ανησυχητική συμπεριφορά του παιδιού σας είναι πάντα μια καλή αφορμή για συζήτηση. Δώστε του λοιπόν τον χρόνο που διεκδικεί και ακούστε το, προκειμένου να νιώσει την αποδοχή και την κατανόησή σας, αλλά και να εντοπίσετε τι το προβληματίζει. Μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε κι έναν ειδικό που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη νέα κατάσταση.
  • Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να φροντίσετε να μην γίνουν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα του παιδιού, και να προσπαθήσετε να υπάρχει χρόνος και χώρος που θα περνάτε μαζί κάνοντας τα αγαπημένα σας πράγματα!

Σίγουρα μια νέα άφιξη φέρνει αναστάτωση αλλά και απερίγραπτη χαρά! Γι' αυτό δώστε σε όλους τον χρόνο που χρειάζονται μέχρι να βρουν τις ισορροπίες τους.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Website: www.aggelikikavallieratou.gr
Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 42, Ν. Ψυχικό
E-mail: aggelikikavallieratoy@gmail.com
Tηλ: 6983433267 | 2106777512