Πώς θα προσαρμοστούμε στη νέα, περίεργη σχολική χρονιά; Η Μαριαλένα Νικολοβγένη μας δίνει 10 πολύτιμα tips που πρέπει να διαβάσει κάθε γονιός

Εύα Ανυφαντή
Fri, 11/09/2020 - 12:41

Κάθε χρόνο η έναρξη της νέας σχολικής χρονικής, εκτός από ενθουσιασμό προκαλεί και άγχος. Πόσο μάλλον φέτος, που έχουμε μπροστά μας μια ιδιαίτερη και λίγο περισσότερο απαιτητική χρονιά από τις προηγούμενες. Πώς θα την αντιμετωπίσουμε; Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να προσαρμοστούν ομαλά; Πώς θα καταφέρουμε να είμαστε λειτουργικοί μέσα στη νέα κατάσταση; Η σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, αυτοβελτίωσης και ενδυνάμωσης Μαριαλένα Νικολοβγένη μάς δίνει 10 πολύτιμα tips που θα μας βοηθήσουμε να προσαρμοστούμε μικροί - μεγάλοι, όσο πιο ομαλά στις νέες, πρωτόγνωρες και απαιτητικές συνθήκες. 

#1 Which side are you on?

Βασική προϋπόθεση για την ομαλή προσαρμογή μας σε μια νέα κατάσταση είναι η καλή ψυχολογία. Επιλέγουμε, λοιπόν, ποια στάση θα υιοθετήσουμε: Τι προτιμάμε, να είμαστε αντιδραστικοί και φοβισμένοι ή ευέλικτοι και προσαρμοστικοί; Ο τρόπος διαχείρισης της κατάστασης είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να βγούμε νικητές. Δεν ξεχνάμε, πως η στάση μας δίνει το παράδειγμα στα παιδιά.

#2 Ενημέρωση και αποδοχή

Η γνώση είναι δύναμη, γι' αυτό ενημερωνόμαστε πολύ καλά για τα νέα μέτρα. Μόνο αν αν έχουμε καταλάβει καλά και γνωρίζουμε τι ισχύει θα μπορέσουμε να αποδεχτούμε τη νέα κατάσταση αλλά και να την εξηγήσουμε στα παιδιά. BOOM tip: Τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια και τις προκλήσεις, γι' αυτό ένα έξυπνο trick είναι να τους παρουσιάσετε τη νέα κατάσταση σαν μια δύσκολη αποστολή. Για να δούμε, θα καταφέρουμε να είμαστε καλά παιδιά και να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά τη μάσκα μας;

#3 Βάζουμε τη μάσκα και βγάζουμε από μέσα μας τις προκαταλήψεις

Η μάσκα, για την οποία έχει γίνει πολλή συζήτηση τελευταία, είναι ένα μέσο προστασίας που κρίνεται απαραίτητο και για τα μικρά παιδιά. Επομένως πρέπει να το αποδεχτούμε και να εκπαιδεύσουμε σταδιακά το παιδί. Πάμε βόλτες φορώντας τις μάσκες μας, εξοικειωνόμαστε με αυτές, συνειδητοποιούμε πως τις φοράνε όλοι, βλέπουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκύπτουν και τα λύνουμε επί τόπου. Έτσι, το παιδί θα είναι προετοιμασμένο και δεν θα έρθει ξαφνικά αντιμέτωπο με την πολύωρη χρήση μάσκας.

#4 The bright sight

Εστιάζουμε στη χαρά και την πρόοδο της νέας σχολικής χρονιάς που τώρα ξεκινάει. Πάμε να επιλέξουμε μαζί τα σχολικά είδη, βάζουμε χρώμα στην καθημερινότητά μας, χαιρόμαστε για τα καινούργια μας μολύβια, τα τετράδια και τα μπλοκ, αναδιαμορφώνουμε το δωμάτιό μας, ανυπομονούμε να δούμε τους παλιούς μας συμμαθητές και να γνωρίσουμε τους καινούριους. BOOM tip: Αν δυσανασχετούμε εμείς τότε θα δυσανασχετίσει και το παιδί.

#5 Fun never ends!

Μπορεί να ξεκινάει το σχολείο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα σταματήσουμε να διασκεδάζουμε! Βάλτε βόλτες και χόμπι στο νέο σας πρόγραμμα και καθιερώστε playdates με τους φίλους των παιδιών!

#6 Όλα στη ζωή είναι θέμα επιλογών

Γνωρίζουμε πως κυκλοφορεί ένα ιός που είναι επικίνδυνος για την υγεία μας και πως τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και η τήρηση των αποστάσεων θα μας βοηθήσουν να μείνουμε ασφαλείς. Και βέβαια είναι δύσκολο να τα υιοθετήσουμε, ας αναρωτηθούμε όμως, εμείς οι μεγάλοι, τι είναι προτιμότερο; Να προσαρμοστούμε στα μέτρα ή να αρρωστήσουμε;

#7 Επιβράβευση ξανά και ξανά!

Δεν ξεχνάμε να βάζουμε συνέχεια μικρούς στόχους και να επιβραβεύουμε το παιδί για την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει. Για παράδειγμα, πάμε για ψώνια φορώντας τη μάσκα μας και στην επιστροφή θα πάρουμε παγωτό!

#8 Ώρα για επανάληψη!

Είτε το παιδί μας θα ξεκινήσει τώρα το σχολείο είτε θα πάει σε μεγαλύτερη τάξη, το βοηθάμε να μπει σε κλίμα σχολείου. Καθόμαστε στο τραπέζι να ζωγραφίσουμε και να κάνουμε χειροτεχνίες, προσπαθούμε να διαβάσουμε τις ταμπέλες στον δρόμο, μετράμε πόσες κούνιες ή πόσο παιδάκια έχει στην παιδική χαρά.

#9 Αντιμετωπίζουμε τη νέα κατάσταση σαν ευκαιρία για μάθηση

Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα είναι σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες για έναν σύγχρονο πολίτη. Η τωρινή, περίεργη κατάσταση, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία να τις καλλιεργήσουμε. Να εξελιχθούμε και να αναπτυχθούμε σαν προσωπικότητες.

#10 Όλα ξεκινούν απ'το σπίτι

Κλισέ αλλά ισχύει! Αν στο σπίτι επικρατεί κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης, ψυχραιμίας και ηρεμίας τότε θα είναι πολύ εύκολο για μικρούς και μεγάλους να προσαρμοστούν πολύ πιο ομαλά στη νέα καθημερινότητα. Άλλωστε η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις. Σήμερα η πανδημία, αύριο κάτι άλλο. Σημασία δεν έχει τι αντιμετωπίζουμε αλλά πώς το αντιμετωπίζουμε. Κι εμείς επιλέγουμε να αντιμετωπίζουμε κάθε συνθήκη σαν μάθημα και να βρίσκουμε τις λύσεις. Έτσι, όχι μόνο ζυμώνονται οι χαρακτήρες αλλά γίνεται και η ζωή πιο εύκολη!

Σε μια εποχή όπου ο φόβος και ο τρόμος φαίνεται να έχει σκιάσει ακόμη και τις πιο αισιόδοξες και γενναίες ψυχές, τα θαύματα συνεχίζουν να γίνονται. Γιατί έτσι είναι η ζωή!

Meet Marialena

Η Μαριαλένα Νικολοβγένη είναι σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, αυτοβελτίωσης κι ενδυνάμωσης κι έχει μια αποστολή: Να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια απολαυστική καθημερινότητα, που θα αποτελέσει τη βάση για μια ζωή γεμάτη χαρά, επιτυχία και ευημερία. Πώς; Υιοθετώντας κι εφαρμόζοντας νέα εργαλεία, νέες στρατηγικές και νέες γνώσεις μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας εύκολα και γρήγορα.

Site: marialenanikolovgeni.gr

Facebook: MarialenaNikolovgeni

Instagram: marialena_nikolovgeni