Self test: Ξεκινά η διάθεσή τους την επόμενη εβδομάδα | Προτεραιότητα έχουν οι μαθητές | Όλες οι αναλυτικές οδηγίες

Boom Team
Fri, 02/04/2021 - 18:06

Στην έναρξη της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, αφού αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας, επεσήμανε πως από αύριο που απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για άσκηση είναι σημαντικό να επιλέξουμε υπαίθριους και ασφαλείς χώρους χωρίς συνωστισμό, και θύμισε πόσο κρίσιμο είναι να εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας: χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και να θυμηθούμε την κοινωνική μας φούσκα. "Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για συναντήσεις", είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, τόνισε τη σημασία της χρήσης των ατομικών τεστ ως ένα σημαντικό όπλο κατά της διασποράς, καθώς είναι ένας τρόπος να εντοπιστούν και να λάβουν τα μέτρα τους εγκαίρως οι αδιάγνωστοι φορείς στην κοινότητα, να προχωρήσουν δηλαδή σε άμεση απομόνωση, ιχνηλάτιση και να αποτραπεί η διασπορά.  

Photo: Element5 Digital | Unsplash 

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης έδωσε διευκρινίσεις που αφορούν στη χρήση των self test. Συγκεκριμένα:

  • Ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Πρόκειται για εγκεκριμένα από τις αρμόδιες αρχές τεστ. 
  • Τα τεστ δεν θα γίνονται στα φαρμακεία αλλά στο σπίτι.
  • Προτεραιότητα έχουν οι μαθητές λυκείων και οι εκπαιδευτικοί, σειρά έχουν οι πολίτες 18-67 και τέλος οι άνω των 67.
  • Με κάθε τεστ, ο πολίτης θα λαμβάνει κι ένα ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με το τεστ. 
  • Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα πρέπει να δηλωθεί στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr η οποία είναι στον αέρα και θα λειτουργεί από την ερχόμενη Τετάρτη. Θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται μήνυμα για τη διενέργεια τεστ αντιγόνου σε ιδιωτικό ή δημόσιο εργαστήριο.
  • Όσοι υποβάλλονται σε τεστ θα δηλώνουν ότι το έκαναν, ενώ οι γονείς θα δηλώνουν και θα υπογράφουν για λογαριασμό των παιδιών τους.
  • Για τη διάθεση των πρώτων τεστ: Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία με την επίδειξη των ΑΜΚΑ και θα πρέπει να διενεργείται το τεστ από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Στην περίπτωση που είναι αρνητικό, το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα, ο κηδεμόνας θα εκτυπώνει και θα υπογράφει τη βεβαίωση και ο μαθητής θα τη φέρει στο σχολείο σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον υπεύθυνο καθηγητή.   
  • Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή. 
  • Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Τέλος, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θύμισε πως "δεν μιλάμε για άνοιγμα αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων", ενώ επανέλαβε τη φράση που είπε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, λέγοντας πως περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα.