10 tips για να επιστρέψουν ομαλά τα παιδιά μας στο σχολείο!

Μυρτώ Κάζη
Sun, 31/05/2020 - 15:45

Η ανακοίνωση της επαναλειτουργίας των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των δημοτικών, έφερε όλους τους γονείς μπροστά σε μία πραγματικότητα που οι περισσότεροι -κακά τα ψέματα- είχαν αποκλείσει ως σενάριο.

Η κυβερνητική ανακοίνωση, άλλαξε τα δεδομένα καθώς πλέον μετράμε αντίστροφα για τη Δευτέρα 1/6 που τα παιδιά μας θα επιστρέψουν στα σχολεία τους.

Πώς θα γίνει η επιστροφή αυτή ομαλά έπειτα από 2,5 μήνες παραμονής στο σπίτι;

Ακολουθήστε τα παρακάτω 10 βήματα: 

  1. - Εξηγούμε αναλυτικά τα νέα χρονικά πλαίσια και τα νέα δεδομένα, θέτοντας τη Δευτέρα 1/6 ως το ξεκίνημα μιας νέας πραγματικότητας, γνώριμης όμως στο παιδί μας που δεν φέρει κάποιο κίνδυνο ή αλλαγή.
  2. - Μιλάμε θετικά για το σχολείο, τους δασκάλους και τους φίλους, αναφέροντας ξανά αναλυτικά ονόματα και καταστάσεις.
  3. - Θυμόμαστε μαζί όμορφες ιστορίες από την τάξη, τις εκδρομές, τις γιορτές. Βλέπουμε φωτογραφίες και βίντεο!
  4. - Δημιουργούμε ένα νέο πρόγραμμα σταδιακά προκειμένου να μπούμε ξανά στο ωράριο του σχολείου.
  5. - Εξηγούμε αναλυτικά στο παιδί μας τα νέα πράγματα που θα "αντιμετωπίσει" στο σχολείο. Για παράδειγμα την εικόνα της δασκάλας με μάσκα.
  6. - Αναλύουμε ξανά και ξανά τους νέους υποχρεωτικούς κανόνες υγιεινής.
  7. - Ετοιμάζουμε μαζί την τσάντα του με χαμόγελο και κέφι, τοποθετώντας μέσα και τα νέα must-haves όπως αντιμικροβιακά μαντηλάκια και αντισηπτικό.
  8. - Τακτοποιούμε το δωμάτιο του παιδιού μας και το προετοιμάζουμε μαζί με το παιδί ώστε να μπορεί ξανά να καθίσει να μελετήσει χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από τα δεκάδες παιχνίδια που είχαν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
  9. - Περιορίζουμε σταδιακά τον χρόνο που περνάει το παιδί στην τηλεόραση και το tablet χωρίς όμως να φανεί πως αυτή η αλλαγή οφείλεται στην έναρξη του σχολείου.
  10. - Δεν σοκάρουμε το παιδί μας με φράσεις όπως "τελείωσαν τα ψέματα", "αρχίζει πάλι το σχολείο, τέρμα το παιχνίδι" και άλλες βαρύγδουπες δηλώσεις που θα δημιουργήσουν αρνητικό περικείμενο στην επαναφορά του παιδιού στο σχολείο.

Υπενθυμίζουμε πως η επιστροφή των παιδιών μας στα σχολεία κρίθηκε ομόφωνα απαραίτητη από τους αρμόδιους Υπουργούς ενώ η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως ανέφερε πως "τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο όπου τηρούνται οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας, και θα συνηθίσουν πιο εύκολα τη νέα κανονικότητα". Παράλληλα τόνισε πως «η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική, ψυχική τους εξέλιξη. Οι μαθητές πρωτοβάθμιας βρίσκονται ήδη σχεδόν τρεις μήνες εκτός σχολείου, και θα βρίσκονταν συνολικά έξι μήνες αν τα σχολεία δεν άνοιγαν τώρα.» Αναφέρθηκε επίσης στους μαθητές που φοιτούν σε ειδικά σχολεία, που έχουν ανάγκη να επιστρέψουν όχι μόνο για τη μαθησιακή τους εξέλιξη αλλά και «για την ψυχο-συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη.» Τα σχολεία αυτά θα λειτουργήσουν ως τις 12 Ιουνίου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ως τις 26 Ιουνίου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  

 

Καλή επιστροφή στα θρανία σε όλα τα παιδάκια!