Είμαι μια καλή μαμά. Δεν χρειάζεται να είμαι η καλύτερη.

Μυρτώ Κάζη
Sun, 14/05/2023 - 11:14

Οι μαμάδες ξυπνάμε και κοιμόμαστε με αυτό το άγχος. Είμαι η καλύτερη μαμά για το παιδί μου; Τα κάνω όλα σωστά; Τι έκανα λάθος; Γιατί του φώναξα; Γιατί ο φίλος του πάει και καράτε ενώ εγώ ακόμα δεν τον έχω γράψει; Η συμμαθήτριά του ξεκίνησε κινέζικα; Μήπως έχω μείνει πολύ πίσω; Γιατί νιώθω τόσο κουρασμένη; Οι φίλες μου πώς τα καταφέρνουν; Οι μαμάδες του Instagram γιατί χαμογελάνε συνέχεια; Η δική μου μαμά πώς τα είχε καταφέρει;

 

Μαμάδες ψυχραιμία!

 

Η αποστολή μας είναι να είμαστε σωστές μαμάδες και όχι οι καλύτερες μαμάδες του κόσμου! Με ρωτάτε συνέχεια στο Instagram για πράγματα που πιστεύετε ότι κάνετε λάθος, όμως κορίτσια, κι εσείς μαθαίνετε μέσα από τα παιδιά σας και τα λάθη -μικρά ή πιο μεγάλα- είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Τι πιστεύω ότι πρέπει να κάνει μια μαμά για να είναι σωστή απέναντι στο παιδί της;

 

1. Να διασφαλίσει το κομμάτι της ασφάλειάς του.

Δεν δέχομαι λάθη όπως αυτά που έχω κάνει εγώ, τύπου δεν έβαλα προστατευτικό στο κρεβάτι της κόρης μου και το βράδυ έπεσε κάτω και χτύπησε. Δεν έβαλα προστατευτικά στις πρίζες, τις σκάλες, τα ντουλάπια με τα φάρμακα. Αυτά τα λάθη δεν τα συγχωρώ.

2. Να χτίσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού της.

Μάνα σημαίνει είμαι "εδώ" και σε θαυμάζω, σε στηρίζω, σε ακούω. Μπορεί να αισθάνεστε ότι παιδί σας κυριολεκτικά τρέχει από το ένα αναπτυξιακό στάδιο στο άλλο και εκεί που είχατε βρει τα πατήματά σας πρέπει να βρείτε νέα, όμως το κομμάτι της αυτοπεποίθησης παραμένει σταθερό και αφορά όλες τις ηλικίες, από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση.

3. Να δείχνει απεριόριστη, απροϋπόθετη, απύθμενη αγάπη.

Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει πως ακόμα και όταν φωνάζετε/θέτετε όρια/ προχωράτε σε μία συνέπεια-τιμωρία, δεν παύετε να είστε η μαμά που πάντα το αγαπάει το ίδιο πάρα πολύ. Μιλήστε στα παιδιά σας και σε στιγμές ηρεμίας εξηγήστε τους πως η μαμά πάντα και για πάντα θα τα αγαπάει με αυτόν τον δικό της, αδιανότητα ζεστό και ατελείωτα τρυφερό τρόπο.

4. Να ακούει το παιδί της.

Αλήθεια για τα παιδιά μου έχω στο μυαλό μου τόσα όνειρα. Τα φαντάζομαι να μεγαλώνουν, να σπουδάζουν, να παντρεύονται, να είναι ευτυχισμένα. Αυτά όμως τα φαντάζομαι εγώ. Ακούστε ουσιαστικά τα παιδιά σας και δείτε αν πράγματι τα δικά σας όνειρα ταυτίζονται έστω και στο ελάχιστο με τα δικά τους. Είναι πολύ σημαντική η στιγμή που θα αντιληφθείτε πως μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες και πως το παιδί σας δεν είναι απλά ένα κομμάτι της δικής σας. Δύσκολο, σοκαριστικό, αλλά πολύ σημαντικό να συμβεί.

5. Να απολαμβάνει το ταξίδι της μητρότητας.

Με τα καλά του, τα κακά του, τα δύσκολα και τα όμορφα, τις αγωνίες και τις χαρές, τα κλάματα και τα γέλια, το ταξίδι της μητρότητας είναι με διαφορά το πιο όμορφο ταξίδι της ζωής μας. Ας το ζήσουμε σε κάθε του στιγμή...