Γιατί ο λαιμός μας «μαρτυράει» την ηλικία μας; Να πώς θα τον φροντίσεις με 3 κινήσεις

Μυρτώ Κάζη
Sat, 25/11/2023 - 09:54

Είναι η αλήθεια πως όσο κι αν φροντίζουμε το πρόσωπο και το σώμα μας, ο λαιμός μας φαίνεται πως παραμένει «μαρτυριάρης» και συχνά όταν τον βλέπουμε στον καθρέφτη, μας προβληματίζει η εικόνα του.

Γιατί όμως ο λαιμός τείνει να «γερνάει» γρηγορότερα από το πρόσωπό μας;

Αρχικά ο λαιμός μας είναι συνεχώς εκτεθειμένος στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ο ήλιος του «επιτίθεται» τις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Από την άλλη φαίνεται πως οι μύες του λαιμού τείνουν να χαλαρώνουν πιο γρήγορα από ό,τι οι μύες του προσώπου. Επίσης, έρευνες λένε πως στον λαιμό υπάρχουν ποσοτικά λιγότερες ουσίες όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, που βοηθούν την επιδερμίδα να παραμένει σφριγηλή. Τέλος, η κακή στάση σώματος, οι δεκάδες ώρες ακινησίας μπροστά από έναν υπολογιστή ή το κινητό μας, επιβαρύνουν -μεταξύ πολλών άλλων- και την επιδερμίδα του λαιμού μας που καταπονείται και άρα δείχνει πιο ταλαιπωρημένη.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε το δέρμα του λαιμού μας;

  • Το πιο σημαντικό βήμα είναι να μην ξεχνάμε ποτέ το αντηλιακό μας. Τείνουμε να φοράμε αντηλιακό σε όλο μας το πρόσωπο, αλλά να ξεχνάμε τη σωστή και ισόποση εφαρμογή του κατάλληλου αντηλιακού στον λαιμό μας. Όσο λοιπόν, η επιδερμίδα του λαιμού μας εκτίθεται στον ήλιο χωρίς προστασία, τόσο πιο πολύ θα επηρεάζεται η εικόνα της.
  • Ένα επίσης πολύ σημαντικό βήμα είναι η σωστή επιλογή της κρέμας που ταιριάζει στον δικό μας δερματικό τύπο. Η εφαρμογή μιας κρέμας που τυχαία έχουμε επιλέξει μπορεί να μην ενυδατώνει σωστά την επιδερμίδα μας και να μην της προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα κύτταρά της.
  • Φροντίστε τον λαιμό σας με αγάπη, αφιερώστε του χρόνου και εφαρμόστε τα κατάλληλα προϊόντα με συνέπεια, κάθε πρωί και βράδυ και με ανοδικές κινήσεις που να κινητοποιούν τα κύτταρα της επιδερμίδας. 
  • Κάντε συχνά διαλείμματα από τον υπολογιστή. Το λεγόμενο "tech neck" είναι ο ρυτιδιασμένος λαιμός που προκύπτει από το καμπούριασμα που κάνουμε όταν είμαστε για πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή μας. Κάντε ασκήσεις περιστρέφοντας το κεφάλι σας προς τα δεξιά και τα αριστερά ώστε ο λαιμός σας να τραβηχτεί και να αποσυμφορηθεί από την πίεση.

Σε κάθε περίπτωση, το έχουμε γράψει πολλές φορές στο ΒΟΟΜ, είναι απολύτως φυσιολογικό εμείς οι μαμάδες να είμαστε κουρασμένες, συχνά αγχωμένες και ο χρόνος για να φροντίσουμε τον εαυτό μας να είναι οριακά ανύπαρκτος. Αγαπάμε το σώμα μας, την εικόνα μας και αγκαλιάζουμε τις αλλαγές του χρόνου με τρυφερότητα!