Κέντρο Ειδικής Αγωγής Λογοcare: «Εδώ κάθε παιδί ανθίζει και βελτιώνεται, το καθένα με τον δικό του, μοναδικό τρόπο»

Μάρω Ζουγανέλη
Mon, 10/01/2022 - 14:30

Σε ένα φιλόξενο κτίριο τεσσάρων επιπέδων, με ζεστή διακόσμηση, χρώματα και ήχους, η Δώρα Χαρατσάρη και η Σοφία Παπαφάνη «σταματούν» για λίγο τον χρόνο. Εδώ τα παιδιά αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους χωρίς πίεση και μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις μαθησιακές τους δυσκολίες τόσο όμορφα και απλά, σαν να είναι παιχνίδι…

Η Σοφιά Παπαφάνη και η Δώρα Χαρατσάρη, λογοθεραπεύτριες και δημιουργοί του Κέντρου Ειδικής Αγωγής Λογοcare | Photo: Στάθης Καλλιγέρης 

Υπερκινητικότητα, έλλειψη προσοχής ή μήπως δυσκολία στην έκφραση; Στην εποχή της υπερπληροφόρησης, πολλές μπορεί να είναι οι ενδείξεις –βάσιμες ή μη– που θα γίνουν red flags για τους γονείς και θα τους κάνουν να απευθυνθούν σε ένα κέντρο ειδικής αγωγής για τα παιδιά τους. Η Σοφία Παπαφάνη και η Δώρα Χαρατσάρη, λογοθεραπεύτριες και δημιουργοί του Κέντρου Ειδικής Αγωγής Λογοcare, μας δίνουν έναν καλό λόγο για να τις εμπιστευτούμε: «Λογοcare για εμάς σημαίνει αγάπη, φροντίδα, στήριξη σε κάθε παιδί, γονέα και οικογένεια που το έχουν ανάγκη, πράγματα που στην εποχή μας, δυστυχώς, δεν είναι πλέον αυτονόητα. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε έναν χώρο που θα αγκαλιάζει τις οικογένειες και θα βοηθά τα παιδιά, με πίστη πως όλα μπορούν να γίνουν».

Όμως, μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας που περιορίζουν τον χρόνο των γονιών, πόσος χώρος υπάρχει στ’ αλήθεια για ποιοτική συζήτηση και ουσιαστική ενασχόληση με ό,τι δυσκολεύει ένα παιδί; «Προσαρμόζουμε το πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες της οικογένειας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη θεραπευτική σκοπιά. Είμαστε ανοιχτοί στο να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να βοηθήσουμε. Επί της ουσίας, είμαστε πάντα εκεί, ως επαγγελματίες αλλά κυρίως ως άνθρωποι» εξηγούν η Σοφία και η Δώρα.

Υπηρεσίες αξιολόγησης, παρέμβασης και αποκατάστασης που αφορούν τη λογοθεραπεία, την εργοθεραπεία, την ειδική διαπαιδαγώγηση, την ψυχολογική υποστήριξη και τη συμβουλευτική γονέων. Έννοιες που άλλοι καταλαβαίνουμε περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Αλλά τι είναι αυτό που ουσιαστικά προσφέρουν οι δύο γυναίκες που αποτελούν την «ψυχή» του Λογοcare; «Κάθε παιδί μας "ανθίζει" και βελτιώνεται, το καθένα με τον δικό του, μοναδικό τρόπο. Σταδιακά, με τον καιρό, το παιδί κερδίζει τα κατάλληλα εφόδια και ωριμάζει».

Photo: Andrea Piacquadio @ Pexels 

Ο χώρος όπου συμβαίνουν όλα αυτά φαίνεται να έχει ξεχωριστό ρόλο: «Ο χώρος μας είναι ένα μεγάλο σπίτι 4 επιπέδων με κήπο. Κάθε παιδί που μας επισκέπτεται νιώθει αμέσως οικεία με τα χρώματα, τους ήχους, τα παιχνίδια και τους ανθρώπους που συναντά. Για εμάς είναι σημαντική η οικειότητα, γιατί, μόλις ένα παιδί σε εμπιστευτεί, μπορείς να το “πλάσεις”, να παίξεις μαζί του και να πετύχεις τα πάντα».

Τι λένε, άραγε, τα παιδιά για το Λογοcare και για όλα όσα συμβαίνουν εκεί; «Ένα παιδί αποκαλούσε το Λογοcare “Το σπίτι με τα χαμόγελα” και ένα άλλο “Το παιχνιδόσπιτο”. Είναι τόσο όμορφο να ακούς τα παιδιά να εκφράζονται με τόση αγάπη γι’ αυτό που έχεις δημιουργήσει για εκείνα. Σε επιβεβαιώνουν κάθε μέρα».

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα προκύπτει μόνο έπειτα από πολλή προσπάθεια και πραγματική αγάπη για κάτι που αποτελεί πρώτα έργο και μετά δουλειά. Τι είναι όμως αυτό που τους δίνει το κίνητρο να προσπαθούν κάθε μέρα όλο και περισσότερο; «Η ικανοποίηση ενός παιδιού που πλέον τα καταφέρνει και η ευγνωμοσύνη που βλέπεις στο πρόσωπο του γονέα» απαντά η Σοφία, με τη Δώρα να συμπληρώνει: «Είναι αυτά τα γλυκά χαμόγελα των παιδιών που μοιράζουν την αγάπη τους ανιδιοτελώς και χωρίς να κάνουν διακρίσεις».

Από τη Whoopi Goldberg και τον Steven Spielberg μέχρι τον Justin Timberlake και τον Daniel Radcliffe, τα παραδείγματα των ανθρώπων που αντιμετώπισαν με επιτυχία τις μαθησιακές τους δυσκολίες και διέπρεψαν ο καθένας στον κλάδο του είναι αμέτρητα. Άλλωστε, όπως μας επισημαίνουν κλείνοντας η Σοφία και η Δώρα: «Ένα άτομο με μαθησιακές δυσκολίες έχει συνήθως νοημοσύνη που αντιστοιχεί στο μέσο όρο ή και πάνω από αυτόν. Επομένως, έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην κρίνουμε με βάση έναν τίτλο, αλλά να ανακαλύπτουμε την κλίση ενός παιδιού και να το βοηθάμε να πετύχει αυτό που πραγματικά θα το κάνει ευτυχισμένο στη ζωή του».

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!