Πώς μοιράζουμε τον χρόνο μας τους πρώτους μήνες του μωρού: Ένα viral γράφημα τα λέει όλα

Γεωργία Καρκάνη
Thu, 10/02/2022 - 10:34

«Δεν θα κοιμάσαι καθόλου όταν γεννήσεις», «Θα περνάς όλη τη μέρα θηλάζοντας», «Αν το βάλεις στόχο θα βρίσκεις χρόνο και για ξεκούραση»: Αυτές είναι, σε τυχαία σειρά, μερικές από τις ατάκες, κάποιες πιο αισιόδοξες και άλλες πιο τρομακτικές, που ακούμε από άλλους γονείς στη διάρκεια των τελευταίων μηνών μήνες εγκυμοσύνης μας. Πόσο ανταποκρίνονται όμως στην πραγματικότητα; Μια απάντηση δίνουν τα viral γραφήματα της αναλύτριας δεδομένων Caitlin Hudon, που απεικονίζουν πώς κατανέμει το χρόνο της μια νέα μαμά...

Photo: Goda Morgan @ Pexels 

Το πρώτο γράφημα ονομάζεται «Κατανομή χρόνου πριν και με το μωρό» και παρουσιάζει πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμά μας πριν από τον τοκετό και τους πρώτους έξι μήνες μετά. Με γαλάζιο είναι ο ύπνος, με πράσινο η εργασία, με κίτρινο ο ελεύθερος χρόνος, με κόκκινο ο θηλασμός και με μοβ η φροντίδα του μωρού.

Το δεύτερο γράφημα, με τίτλο «Θηλασμός: μια ολόκληρη ιστορία», παρουσιάζει την κατανομή του χρόνου μιας νέας μαμάς ανάμεσα στο θηλασμό (κόκκινο) και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα (γκρι) στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

Το τρίτο γράφημα εστιάζει στο πρόγραμμα του μωρού, όπως καταδεικνύει ο τίτλος: «Η ζωή του παιδιού μου από τον 3ο έως τον 17ο μήνα». Οι ώρες ύπνου απεικονίζονται με μπλε χρώμα. Οι ώρες θηλασμού, με πράσινο.

«Στόχος μου σε αυτή την οπτικοποίηση ήταν να βοηθήσω τους άλλους να κατανοήσουν πώς αλλάζει η καθημερινότητά σου μόλις αποκτήσεις μωρό (ειδικά αν θηλάζεις). Προφανώς το ήξερα ότι η ζωή μου θα άλλαζε μετά το παιδί, αλλά δεν είχα ιδέα πώς θα διαμορφωνόταν και, συγκεκριμένα, δεν είχα ιδέα πόσο χρόνο θα χρειαζόταν ο θηλασμός και με ποιους τρόπους θα γινόταν βασικό κομμάτι της ημέρας μου» όπως είπε η Hudon στο Motherly, προσθέτοντας: «Αν εξαιρέσουμε τα διαστήματα του ύπνου μου, τους πρώτους 5,5 μήνες δεν πέρασαν πάνω από τέσσερις συνεχόμενες ώρες χωρίς να θηλάσω». Η διαδικτυακή απήχηση που γνωρίζει το πρότζεκτ της την κάνει να ελπίζει ότι θα γίνει η αφορμή για σημαντικές συζητήσεις γύρω από τις αληθινές απαιτήσεις της μητρότητας και τις προσδοκίες που καλλιεργεί η κοινωνία.

Photo: Kristina Paukshtite @ Pexels 

Βέβαια το ταξίδι κάθε νέας μητέρας είναι εντελώς διαφορετικό και η Hudon αναγνωρίζει ότι υπήρξε πολύ τυχερή που ο σύζυγός της κατάφερε να απουσιάζει για κάποιο διάστημα από την εργασία του για να συμμετέχει όσο το δυνατόν περισσότερο στην καθημερινότητα του σπιτιού. «Υπάρχουν πάρα πολλές δουλειές του νοικοκυριού που δεν χώρεσαν στο γράφημά μου, όπως η καθαριότητα, το πλύσιμο των ρούχων, το πλύσιμο των πιάτων. Όλα αυτά στριμώχτηκαν στο χρόνο φροντίδας του μωρού ή στον ελεύθερο χρόνο. Πρέπει να βρεις την ισορροπία ανάμεσα σε πολλά πράγματα» καταλήγει και μάλλον πολλές θα ταυτιστούμε μαζί της.
 

Πηγή: Motherly