Μικροδρόμιο | Σε αυτό το σχολείο τα παιδιά χαράσσουν τις δικές τους διαδρομές

Μαρία Ιωαννάτου
Mon, 14/06/2021 - 10:47

«Ένα σχολείο με ανοιχτό και δημοκρατικό πνεύμα, μέσα στο οποίο κάθε παιδί μπορεί να ανακαλύψει και να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά του. Ένα σχολείο που μπορεί να αποτελέσει το γόνιμο έδαφος, ώστε να αποκτήσει τα εφόδια που θα το βοηθήσουν να ζήσει με σεβασμό προς τον εαυτό του, τους συνανθρώπους του και τη φύση». Αυτό είναι το Μικροδρόμιο, όπως το οραματίστηκε πολλά χρόνια πριν η δημιουργός του και παιδαγωγός, Αγγελική Ανδριανοπούλου, και κατάφερε να το κάνει πράξη προσφέροντας ένα «δώρο» ζωής στα παιδιά.

Αγγελική, πες μας πώς «γεννήθηκε» η ιδέα για τη δημιουργία του Μικροδρόμιου.

Το Μικροδρόμιο γεννήθηκε μέσα από τη διερεύνηση και την αναζήτηση απαντήσεων σε ερωτήσεις που μου προέκυπταν χρόνια πριν, όντας ακόμα φοιτήτρια. Μελετώντας ποια στοιχεία είναι εκείνα που επηρεάζουν καθοριστικά την ανάπτυξη του ανθρώπου, συνειδητοποίησα πως κάτι πολύ σημαντικό συμβαίνει στον εσωτερικό κόσμο του, όταν είναι παιδί. Τότε διαμορφώνονται τα πιο δομικά στοιχεία του, δηλαδή η σχέση με τον εαυτό του, η σχέση με τους άλλους και την κοινωνία, η σχέση του με τη φύση και τον κόσμο όλο. Ξεκίνησα μια περιοδεία σε διάφορες χώρες ώστε να γνωρίσω από κοντά τις εκπαιδευτικές φιλοσοφίες που θαυμάζω και τα στοιχεία που συνέλεξα τα χρησιμοποίησα ώστε να δημιουργήσω το Μικροδρόμιο.

Ποια είναι η φιλοσοφία του σχολείου;

Η φιλοσοφία του σχολείου μας διαπνέεται από το έργο σπουδαίων παιδαγωγών και επιστημόνων, όπως ο Piaget, ο Dewey, ο Gardner και αποτελεί ένα ψηφιδωτό τριών παιδοκεντρικών προσεγγίσεων που συμπληρώνουν η μία την άλλη και σκοπό έχουν να αναδείξουν τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού, στοχεύοντας στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους. Σωματική και ψυχική. Επηρεαζόμαστε από τη φιλοσοφία του Reggio Emilia, της Παιδαγωγικής της φύσης και τη Δημοκρατική Παιδεία. Έμπνευσή μας είναι τα ίδια τα παιδιά, οι ιδέες και οι ερωτήσεις τους. Με αυτή την αφετηρία δημιουργούμε διαδρομές μάθησης.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του σχολείου;

Έχουμε εντάξει στο πρόγραμμά μας μια ποικιλία δραστηριοτήτων που προσφέρουν στα παιδιά εμπειρίες όπως:

  • Διαθεματικό πρόγραμμα σε ελληνικά και αγγλικά
  • Μουσική
  • Εικαστικές τέχνες
  • Θεατρικές δράσεις
  • Σωματική έκφραση
  • Κηπουρική
  • Μαγειρική
  • Δράσεις φιλαναγνωσίας
  • Δράσεις οικολογικού, φιλοζωικού, κοινωνικού περιεχομένου
  • Αθλήματα
  • Ρομποτική
  • STEM

Πες μας λίγα λόγια για τη «μέθοδο Project» που χρησιμοποιείς ως εργαλείο για τη βιωματική μάθηση των παιδιών.

Με τη «μέθοδο Project» τα παιδιά εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία της μάθησης. Το θέμα ενός project αναδύεται μέσα από τα ίδια και από τις αναζητήσεις τους καθώς παίζουν. Έτσι, το ενδιαφέρον τους είναι ενεργοποιημένο καθώς παρακινούνται από τη φυσική τους περιέργεια, ώστε να ερευνήσουν το κάθε θέμα περισσότερο. Μέσα στο πλαίσιο του project οργανώνονται δραστηριότητες διαθεματικές, που εμπεριέχουν στοιχεία διαφόρων γνωστικών περιοχών όπως η τέχνη, ο εγγραμματισμός, τα μαθηματικά και οι φυσικές επιστήμες. Ταυτόχρονα τα παιδιά ενθαρρύνονται να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους, καθώς διερευνούν το θέμα σε βάθος. Βιώνουν εμπειρίες που έχουν πραγματικό νόημα για εκείνα, στις οποίες συμμετέχουν ενεργά, ενώ η πορεία και η εξέλιξη του project εξαρτάται από τα ίδια. Ένα project μπορεί να έχει διάρκεια από μία ημέρα μέχρι 2-3 μήνες ή και ένα χρόνο. Είναι κάτι που τροφοδοτείται από τα παιδιά και η ολοκλήρωσή του δεν είναι προκαθορισμένη.

Πώς συμβάλλει ο χώρος του σχολείου στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Με βάση τη φιλοσοφία του Reggio Emilia τα παιδιά έχουν τρεις δασκάλους. Ο πρώτος είναι οι γονείς, ο δεύτερος είναι οι εκπαιδευτικοί και ο τρίτος ο χώρος. Το Μικροδρόμιο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει στα παιδιά ποικίλα ερεθίσματα, να τους εξάπτει το ενδιαφέρον, να κινητοποιεί τη διάθεση για εξερεύνηση, να καλλιεργεί τη φαντασία και την επινοητικότητά τους. Επίσης, έχουν μεγάλη σημασία τα χρώματα και οι υφές του χώρου. Είναι ουδέτερα και φυσικά, έτσι ώστε να αφήνουν ανεμπόδιστη τη δημιουργικότητα των παιδιών και να αναδεικνύουν τα έργα τους. Σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον δημιουργούν συναισθήματα ηρεμίας και ζεστασιάς. Το Μικροδρόμιο είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Διηγείται τις ιστορίες και τις διαδρομές των παιδιών που ζουν και δρουν μέσα σε αυτό, οι οποίες αποτυπώνονται με εικόνες και φωτογραφίες στους τοίχους. Έτσι έχουν την ευκαιρία πολύ συχνά να θυμηθούν τι έκαναν και να το συζητήσουν με τους συμμαθητές τους. Είναι μια πηγή ανατροφοδότησης.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές που καλλιεργούν τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα και τις δράσεις του σχολείου.

Τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμά μας αλλά και μέσα από το παράδειγμά μας καλλιεργούν -ανάμεσα σε άλλες- τις εξής βασικές αρχές:

  • Ενσυναίσθηση
  • Ομαδικό πνεύμα
  • Αποδοχή διαφορετικότητας
  • Σεβασμό ως προς τον εαυτό και ως προς τους άλλους
  • Ευγένεια
  • Σεβασμό της φύσης και των πλασμάτων της
  • Αγάπη για τη μάθηση  

Γιατί να επιλέξει ένας γονέας το Μικροδρόμιο για τα πρώτα βήματα του παιδιού του στην Εκπαίδευση;

Ένας γονιός εμπιστεύεται το Μικροδρόμιο αρχικά για τη φιλοσοφία του. Έπειτα, είναι ο χώρος του σχολείου μας. Ο κυριότερος λόγος όμως είναι οι άνθρωποί του. Η ομάδα μας, που απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς και συνεργάτες επιλεγμένους με βάση την ποιότητα που προσδίδουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, την επιστημονική τους κατάρτιση και την εμπειρία τους.

 

BOOM info

Το Μικροδρόμιο οργανώνει το πρώτο του summer camp από 28 Ιουνίου μέχρι 16 Ιουλίου για παιδιά 4 έως 6 ετών, Δευτέρα με Παρασκευή από τις 8.00 ως τις 15.00! Τρεις εβδομάδες γεμάτες παιχνίδι, εξερεύνηση, εμπειρίες! Μουσική, κατασκευές, χειροτεχνίες και ζωγραφική, πειράματα, κεραμική, μαγειρική, κηπουρική, πικ νικ στον κήπο, ιστορίες κάτω από τον ίσκιο των δέντρων αλλά και πολλά παιχνίδια, εξορμήσεις και εκπλήξεις! Τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στη μία, στις δύο ή και στις τρεις εβδομάδες. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 23 Ιουνίου

Μικροδρόμιο