Από 17 Μαΐου επιτρέπονται κανονικά οι βαπτίσεις | Όλα τα νέα δεδομένα

Boom Team
Tue, 12/05/2020 - 14:46
0 Comments

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας που αναμένεται να δημοσιευτεί, θα επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων) με τη συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων. Όπως αναφέρεται, η απόφαση θα ισχύσει από 17 Μαΐου έως και 5 Ιουνίου, που θα γίνει επανεξέταση των μέτρων. 

boom βαπτίσεις
Louise Rose Family Photography

Μέτρα προστασίας

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όλοι οι παρευρισκόμενοι (αλλά και οι εργαζόμενοι στην εκκλησία) θα πρέπει να τηρήσουν τα παρακάτω μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ.

Συνιστάται η χρήση μάσκας μέσα στον χώρο της εκκλησίας.

Υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού και χαρτομάντηλων. Συγκεκριμένα, στην είσοδο θα μπορεί να βρει κανείς αντισηπτικά προϊόντα ενώ στον εσωτερικό χώρο της εκκλησίας θα τοποθετηθούν χαρτομάντηλα σε εμφανή σημεία.

Συχνός καθαρισμός των επιφανειών, όπως χερούλια των θυρών και καρέκλες, ενώ υπάρχει σύσταση ο ασπασμός των εικόνων να αντικατασταθεί με ταπεινή υπόκλιση.

Φυσικός αερισμός του ναού. Μάλιστα, ακόμα και όταν υπάρχει κλιματισμός, οι πόρτες και τα παράθυρα πρέπει υποχρεωτικά να παραμένουν ανοιχτά, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο φυσικός εξαερισμός.

Keep in mind! Όσο κλειστός και αν είναι ο κύκλος των καλεσμένων, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεν θα λείπουν από το ευτυχές γεγονός. Γι'αυτό καλό είναι να τηρήσετε όλα τα μέτρα πρόληψης και κυρίως την απόσταση του 1,5 μέτρου. 

Be Creative: Τοποθετήστε στο candy bar αντισηπτικά προϊόντα και μαντηλάκια ή βρείτε έναν τρόπο να τα εντάξετε στις μπομπονιέρες. Επίσης, θυμηθείτε, τα γλυκά, τα κουφέτα και ό,τι άλλο προσφέρετε στους καλεσμένους σας, να βρίσκονται σε ατομικές συσκευασίες.

boom βαπτίσεις
Louise Rose Family Photography

Καλεσμένοι στην εκκλησία

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, στην ΚΥΑ θα αναφέρεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30. Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50. Για τους εξωτερικούς χώρους της εκκλησίας και την τέλεση λειτουργιών ή θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων.

Nέα στοιχεία

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, μετά το πέρας της συνεδρίασης αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 17 Μαΐου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

- Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι.
- Οι πιστοί με προσωπική τους ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα.
- Τα ιερά μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού  -με την ύπαρξή μεγαφώνων για όσους βρίσκονται στον εξωτερικό του χώρο- και δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.