Κορωνοϊός: Αυλαία για τα σχολεία με 14.000 θετικά self tests

Μαρία Ιωαννάτου
Mon, 10/01/2022 - 10:10

Το πρώτο κουδούνι μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων χτύπησε σήμερα στα σχολεία όλης της χώρας, με περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές να επιστρέφουν στις τάξεις τους με αρνητικά self tests και μάσκες προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Φωτογραφία από Freepik

Έως χθες το βράδυ ανιχνεύθηκαν 14.000 εν δυνάμει κρούσματα που, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, δεν θα είχαν βρεθεί αν τα σχολεία δεν λειτουργούσαν κανονικά. «Όλα αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς τα συγκεκριμένα πρόσωπα να γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού. Κάθε ένα τέτοιο εν δυνάμει κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού του self test είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στην σχολική κοινότητα αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Άλλη μία απόδειξη ότι πέρα από τους αυτονόητους παιδαγωγικούς και ψυχοσυναισθηματικούς λόγους, η λειτουργία των σχολείων επιτελεί και πολύ σημαντικούς υγειονομικούς σκοπούς».

Φωτογραφία από Freepik

Σημειώνεται ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού κατά του κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας, καθώς τις προηγούμενες φορές έκαναν έλεγχο μόνο οι ανεμβολίαστοι. Όλος ο μαθητικός και εκπαιδευτικός πληθυσμός θα υποβληθεί σήμερα το απόγευμα νέο δεύτερο self test για την προσέλευση στο σχολείο αύριο.

Τι ισχύει σε Γερμανία και Αυστρία

Με φυσική παρουσία και με βασικά όπλα την αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων και της χρήσης προστατευτικής μάσκας λειτουργούν τα σχολεία στη Γερμανία και στην Αυστρία. Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξαν τα σχολεία σε επτά από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, ενώ σήμερα ανοίγουν στα υπόλοιπα εννέα. Στα περισσότερα εφαρμόζεται ο κανόνας των ημερήσιων γρήγορων τεστ, ωστόσο σε άλλα όπως στο Βερολίνο και στην Θουριγγία, τα τεστ είναι προαιρετικά.

Φωτογραφία από Freepik

Την ίδια ώρα στην Αυστρία, η κυβέρνηση έχει απευθύνει έκκληση στους γονείς να φροντίσουν να γίνουν διαγνωστικοί έλεγχοι των παιδιών πριν από την επιστροφή στο σχολείο, ενώ σταδιακά, έως την επόμενη εβδομάδα, όλοι οι μαθητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στο Δημοτικό, ενώ στο Γυμνάσιο απαιτείται η μάσκα τύπου FFP-2. Σε περίπτωση θετικού τεστ, το παιδί μπορεί να παραμείνει στο σπίτι, χωρίς πιστοποιητικό γιατρού, αλλά πρέπει να ελέγχεται ημερησίως για πέντε ημέρες. Εάν εντός τριών ημερών διαπιστωθεί δεύτερο κρούσμα στην τάξη, ολόκληρο το τμήμα συνεχίζει με τηλεκπαίδευση.

Με πληροφορίες από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και ΑΠΕ-ΜΠΕ