Τα πρώτα σου Χριστούγεννα ως μαμά: Δέκα σπουδαίες αποφάσεις για τη νέα χρονιά

Γεωργία Καρκάνη
Tue, 20/12/2022 - 13:37

Για σένα, το 2022 δεν σηματοδοτεί απλώς μια νέα χρονιά, αλλά μια νέα ζωή! Οι πρώτες γιορτές που θα περάσετε με το μωρό σας θα είναι γεμάτες πρωτιές, όχι μόνο για εκείνο, αλλά και για εσάς, που μεταμορφώνεστε και εξελίσσεστε μαζί του, μέρα με τη μέρα. Ευκαιρία να θέσετε τις πιο ριζικές και ουσιαστικές new year’s resolutions.

Φωτογραφία από J carter (Pexels)

#1 Θα απολαμβάνετε κάθε στιγμή με το μωρό σας σαν να είναι η πιο κρίσιμη ολόκληρης της ανθρωπότητας. Κάθε γουργουρητό ευχαρίστησης κατά τον θηλασμό, κάθε χαμόγελο, κάθε φωνούλα, κάθε κίνηση, κάθε βήμα του. Η φράση «οι νύχτες περνούν αργά αλλά τα χρόνια γρήγορα» είναι πέρα για πέρα αληθινή.

#2 Δεν θα συγκρίνετε το μωρό σας, παρά μόνο με τον ίδιο του τον εαυτό. Κάθε παιδί αναπτύσσεται στους δικούς του ρυθμούς. Δεν έχει καμία σημασία αν το ξαδερφάκι του ή το παιδί της κολλητής σας περπάτησε/μίλησε/ χαμογέλασε/έφαγε στερεές τροφές πρώτο. (Αν, ωστόσο, έχετε οποιονδήποτε προβληματισμό, δεν θα διστάσετε να τον μοιραστείτε με τον παιδίατρο.)

#3 Θα μετατρέψετε σε προσωπικό μάντρα τη φράση: «Το καλύτερο είναι εχθρός του καλού». Σύμφωνοι, ο θηλασμός είναι προτιμότερος από τη φόρμουλα και το σπιτικό φαγητό καλύτερο από την τυποποιημένη βρεφική τροφή. Αλλά προτιμότερο απ’ όλα είναι μια μαμά που δεν κυριεύεται από ενοχές για οποιαδήποτε «λιγότερο καλή» επιλογή αναγκάζεται να κάνει. Μια μαμά που κάνει ό,τι μπορεί, χωρίς να αυτομαστιγώνεται με τύψεις που δεν κατάφερε το τέλειο.

Φωτογραφία από J carter (Pexels)

#4 Θα συμφιλιωθείτε με την ιδέα πως για ό,τι κι αν κάνετε –ή δεν κάνετε– θα υποστείτε κριτική, έμμεση ή άμεση, από μαμάδες, φίλες, γιαγιάδες, πεθερές, συναδέλφους, γειτόνισσες, ακόμα και άγνωστες στον δρόμο (κυρίως από γυναίκες, αυτή είναι η πικρή αλήθεια). Θα κρατήσετε μόνο τις συμβουλές των ανθρώπων που ξέρετε ότι μιλούν με βαθιά γνώση και αυθεντικό ενδιαφέρον, και μετά θα κάνετε ό,τι υπαγορεύουν η λογική και η ευαισθησία σας.

#5 Θα αφουγκράζεστε το ένστικτό σας. Αυτήν τη σχεδόν μαγική ικανότητα μιας μαμάς να καταλαβαίνει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά –ή κάτι πηγαίνει καλύτερα από ό,τι φοβάται–, μια γνώση που σχεδόν πηγάζει μέσα από τα κύτταρά της.

#6 Δεν θα ξεχνάτε να φροντίσετε και τον εαυτό σας. Να επικοινωνείτε με φίλες, να εξασφαλίζετε, λίγο έστω, προσωπικό χρόνο με τον σύντροφό σας, να διαβάζετε βιβλία, να βλέπετε ταινίες, να κάνετε πράγματα που σας γεμίζουν και που δεν έχουν να κάνουν, απαραίτητα, με το μωρό. Εξάλλου, η ευτυχία του είναι αλληλένδετη με τη δική σας.

#7 Θα ζητάτε βοήθεια όποτε τη χρειάζεστε, ακόμα και για θέματα που θεωρείτε ταμπού. Στις πιο δύσκολες στιγμές και μέρες σας, είναι εκπληκτικό το πόσο λυτρωτική, έως και σωτήρια, μπορεί να αποδειχθεί μια συζήτηση με κάποιον που εμπιστεύεστε.

Φωτογραφία από Volodymyr (Unsplash)

#8 Θα κάνετε όσο περισσότερα πράγματα μπορείτε μαζί με το μωρό σας, αλλά χωρίς να βάλετε σε δυσθεώρητα ύψη τον πήχη των προσδοκιών απέναντι στον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να σχεδιάζετε παιδαγωγικές δραστηριότητες 24 ώρες το 24ωρο. Ακόμα κι αν είστε μια εργαζόμενη μαμά και έχετε περιορισμένο χρόνο μαζί του, αρκούν μικρά, ουσιαστικά πράγματα, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου ή ένα παιδικό τραγουδάκι την ώρα που του αλλάζετε την πάνα, για να νιώσει την απέραντη αγάπη σας και να εξελιχθεί με άπειρους τρόπους.

#9 Δεν θα χρησιμοποιείτε ποτέ τη λέξη «βοηθάω» στις συζητήσεις που κάνετε με τον μπαμπά σχετικά με τον καταμερισμό των εργασιών. Στην υπέροχη και ταυτόχρονα εξαντλητική διαδικασία της ανατροφής ενός παιδιού, κανένας από τους δύο δεν είναι «βοηθός», υπάρχουν μόνο σύντροφοι με ισότιμα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

#10 Θα κρατήσετε όσο γίνεται περισσότερα ντοκουμέντα από τους πρώτους μήνες της ζωής του. Φωτογραφίες, βίντεο, ηχογραφήσεις με τις φωνούλες του, ακόμα και ένα ημερολόγιο όπου μπορείτε να καταγράφετε τις πιο αστείες και συγκινητικές αντιδράσεις του. Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα αλλάζουν τα μωρά. Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αυτές οι αναμνήσεις θα είναι ο πολυτιμότερός σας θησαυρός.

BOOM Note: Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2020 στο πλαίσιο της καμπάνιας των Babylino Sensitive με τίτλο «My first Christmas».