Test ευτυχίας: Πώς εκδηλώνει το παιδί μας την ευτυχία του;

Τόνια Παπαμιχαλοπούλου
Wed, 24/03/2021 - 10:14

Ο Πάουλο Κοέλο έχει πει ότι ένα παιδί μπορεί να διδάξει σε έναν ενήλικα τρία πράγματα: να είναι ευτυχισμένος χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να είναι πάντα απασχολημένος με κάτι και να ξέρει να απαιτεί με όλη του τη δύναμη αυτό που θέλει. Εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε με αυτήν τη σοφή φράση –και ιδίως με το πρώτο σκέλος της–, η οποία τελικά μας υπενθυμίζει ότι η ευτυχία είναι ένα συναίσθημα που υπάρχει στα παιδιά από την πρώτη μέρα της γέννησής τους και την εκδηλώνουν σε κάθε ευκαιρία, δίχως δεύτερες σκέψεις και πολύπλοκες αντιδράσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι κάθε παιδί έχει ξεχωριστό χαρακτήρα και επικοινωνεί την ευτυχία με τον δικό του, μοναδικό τρόπο. Άραγε, πόσο ευτυχισμένο είναι το παιδί σας και πώς εκδηλώνει την ευτυχία του; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας που είναι στις 20 Μαρτίου, τα Babylino Sensitive πραγματοποιούν μια καμπάνια αισιοδοξίας, με τίτλο «Babylino Happiness Tips», και μας καλούν να κάνουμε το test που ακολουθεί...

TEST ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Δίνετε ξαφνικά ένα δώρο στο παιδί σας. Πώς αντιδρά;

 • Α) Ενθουσιάζεται, φωνάζει από τη χαρά του και το ανοίγει μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα το πιάσει στα χεράκια του.
 • Β) Γελάει πονηρά, ρωτάει τι είναι αυτό και αναρωτιέται αν έχει έρθει η ημέρα των γενεθλίων του.
 • Γ) Επικεντρώνεται περισσότερο στο να μάθει τον λόγο που του κάνετε ένα δώρο έτσι ξαφνικά, παρά στο να το ανοίξει αμέσως.
Φωτογραφία: Any Lane (Pexels)

Έχετε κανονίσει να πάτε βόλτα για παιχνίδι, αλλά τελευταία στιγμή τα σχέδιά σας ανατρέπονται και δεν πηγαίνετε. Ποια είναι η επόμενη κίνησή του;

 • Α) Απογοητεύεται και σας ζητάει αρκετές φορές να το σκεφτείτε ξανά και δείχνει με έντονο τρόπο ότι θέλει να πάτε βόλτα.
 • Β) Αρχικά στεναχωριέται αλλά στη συνέχεια σας ζητάει να παίξετε μαζί μέσα στο σπίτι.
 • Γ) Σας λέει «δεν πειράζει», σας προτείνει να πάτε βόλτα την επόμενη μέρα και πηγαίνει τρέχοντας στο δωμάτιό του για να παίξει.

Πώς αντιδρά στις επισκέψεις στο σπίτι (φίλων και συγγενών);

 • Α) Προετοιμάζεται ώρες πριν (μπορεί να έχει διαλέξει ρούχα από μόνο του), ρωτάει συνεχώς πότε θα έρθουν οι επισκέψεις, ενώ η χαρά και η ανυπομονησία που νιώθει δεν περιγράφονται! 
 • Β) Του αρέσει να περιτριγυρίζεται από αγαπημένα πρόσωπα, γιατί έτσι νιώθει ασφάλεια και χαρά. Αναζητά τις επισκέψεις στο σπίτι και πολύ συχνά σας το αναφέρει.
 • Γ) Είναι χαρούμενο με τις επισκέψεις στο σπίτι και σας το δείχνει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο.

Συναντάτε τυχαία στον δρόμο ένα κουτάβι. Ποια είναι η πρώτη κίνηση που κάνει;

 • Α) Ενθουσιάζεται και θέλει αμέσως να του μιλήσει, να το χαϊδέψει και να το πάρει αγκαλιά.
 • Β) Χαμογελάει και σας ψιθυρίζει στο αυτί αν μπορεί να το χαϊδέψει ή να το κρατήσει.
 • Γ) Κρατάει αρχικά μια απόσταση, αλλά στη συνέχεια, ύστερα από δική σας προτροπή, πάει προς το μέρος του και το χαϊδεύει.
Φωτογραφία: Sabina Fratila (Unsplash)

Τυχαίνει να δει ή να ακούσει μια διαφωνία με τον/τη σύζυγό σας. Πώς αντιδρά;

 • Α) Στεναχωριέται και συνήθως σας ρωτάει μετά γιατί διαφωνήσατε.
 • Β) Μπορεί να πάει στο δωμάτιό του να απομονωθεί, αλλά έπειτα θα έρθει να σας ρωτήσει τι έγινε και ο μπαμπάς με τη μαμά διαφώνησαν.
 • Γ) Παρατηρεί, αισθάνεται, αλλά δύσκολα θα σας ρωτήσει τον λόγο της διαφωνίας.

Πρόκειται να πάει πρώτη μέρα στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Πώς είναι το προηγούμενο βράδυ;

 • Α) Φυσικά, έχει φτιάξει μόνο του την τσάντα, έχει βγάλει στο κρεβάτι το outfit που θα φορέσει και αναφέρεται συνεχώς στο γεγονός ότι σε λίγες ώρες θα είναι στο σχολείο και θα παίζει με τους αγαπημένους του φίλους.
 • Β) Είναι αρκετά άνετο και ήρεμο και κάνει ερωτήσεις όσον αφορά τη δασκάλα του, τους συμμαθητές αλλά και τις ώρες των μαθημάτων.
 • Γ) Για εκείνο είναι άλλη μια κανονική μέρα και δεν δείχνει να νιώθει ανυπομονησία ή άγχος.

Ρίχνει κάτω –χωρίς να το θέλει– το αγαπημένο του παιχνίδι. Τι κάνει;

 • Α) Αντιδρά αμέσως και μπορεί να βάλει και τα κλάματα. Αναζητά την αγκαλιά σας ενώ συνεχώς τονίζει ότι αυτό το παιχνίδι ήταν το αγαπημένο του.
 • Β) Το μαζεύει και δείχνει τη στεναχώρια του με πιο ήπιο τρόπο.
 • Γ) Στεναχωριέται και εύχεται να μην το είχε ρίξει κάτω.
Φωτογραφία: Τatiana Syrikova (Pexels)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ Α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: «Ευτυχισμένο από κούνια»

Είναι το παιδί που εκδηλώνει την ευτυχία του με κάθε δυνατό τρόπο. Από την ώρα που θα ξυπνήσει μέχρι την ώρα που θα πέσει για ύπνο, εκφράζει τον αυθορμητισμό και όλα τα συναισθήματά του με δυνατή φωνή και έντονες κινήσεις. Με μια φράση, η ευτυχία του δεν κρύβεται!

Tip για τους γονείς: Ενθαρρύνετε τις συμπεριφορές του και μοιραστείτε μαζί του το γεγονός πως μαθαίνετε μέσα από εκείνο. Δείξτε του με κάθε τρόπο ότι χαίρεστε που βρίσκει την ευτυχία παντού! Είμαστε σίγουροι πως θαυμάζετε το παιδί σας γι’ αυτό!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ Β ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: «Ευτυχισμένο από επιλογή»

Είναι πιο μετρημένο στις εκδηλώσεις ευτυχίας και χαράς και σκέφτεται αρκετά πριν αντιδράσει. Η ευτυχία για εκείνο είναι ένα συναίσθημα πολύ σημαντικό και το αναζητά συνεχώς στην καθημερινότητά του. Εκδηλώνεται κυρίως μέσα στην παρέα των φίλων του, μιας και εκεί νιώθει ασφάλεια και ανοίγεται περισσότερο.

Tip για τους γονείς: Αφήστε το να εκφράζεται με τον τρόπο που νιώθει και σε κάθε ευκαιρία προσπαθήστε να του κάνετε ερωτήσεις για τα συναισθήματά του. Εκείνο γνωρίζει πολύ καλά πώς να δείχνει ότι είναι ευτυχισμένο και εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε σαν γονείς είναι να του δείξετε τον σωστό δρόμο για να εξωτερικεύει τις σκέψεις και τις αντιδράσεις του. Όλα τα άλλα αφήστε τα πάνω του!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ Γ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: «Ευτυχισμένο (αλλά όχι εκδηλωτικό)»

Είναι εκείνο το παιδί που καταφέρνει να «κρύβει» με μαεστρία τη χαρά του, αλλά οι γονείς του ξέρουν καλά πότε είναι ευτυχισμένο και πότε όχι. Κινείται μεθοδικά, ενώ πάντα θα βρει ιδιαίτερους και ξεχωριστούς τρόπους να δείξει την ευτυχία του!

Tip για τους γονείς: Προσπαθήστε να μην του δημιουργήσετε τύψεις ή αρνητικά συναισθήματα επειδή δεν δείχνει με υπερβολικό τρόπο πότε νιώθει ευτυχία και πότε όχι. Με κουβέντα και απλά λόγια, τονίστε του πόσο μοναδικός χαρακτήρας είναι και δώστε του την ασφάλεια ότι, ως γονείς, θα είστε πάντα δίπλα του όταν θα θέλει να μοιραστεί τους προβληματισμούς, τυχόν απορίες και φυσικά τις στιγμές χαράς του.

Boom tip: Και μην ξεχνάτε! Ένα μωρό κάνει την αγάπη πιο δυνατή, τις μέρες πιο σύντομες, τις νύχτες πιο μεγάλες, τις αποταμιεύσεις πιο μικρές και το σπίτι πιο ευτυχισμένο!

Μεγάλος Διαγωνισμός BOOM x Babylino Sensitive: Στο πλαίσιο της καμπάνιας «Babylino Happiness Tips», τα Babylino Sensitive σας δίνουν τη δυνατότητα να κερδίσετε τις πάνες του μωρού σας για έναν χρόνο! Πώς; 

1. Follow @boommag.gr

2. Follow @babylino.greece

3. Comment «τι κάνει τα παιδιά σας ευτυχισμένα»

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ