Πότε ένα παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία;

Boom Team
Fri, 20/01/2023 - 17:17

Η Σοφία Παπαφάνη και η Δώρα Χαρατσάρη, λογοθεραπεύτριες και δημιουργοί του Κέντρου Ειδικής Αγωγής Λογοcare, μας δίνουν πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα, πίσω από τα οποία κρύβονται συχνά δυσκολίες που χρήζουν ανάλογης αντιμετώπισης.

Photo: jonas mohamadi @ Pexels

#1 Δεν πειράζει που το παιδί μου δεν μιλάει ακόμα, και εγώ άργησα να μιλήσω».
Η λεκτική επικοινωνία είναι σημαντική για την ομαλή κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Γι’ αυτό βοηθάμε και προτρέπουμε τα παιδιά να αναπτύξουν τον λόγο τους από νωρίς, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι δεν μεγαλώνουν όλα με τον ίδιο ρυθμό. Το προσχολικό και σχολικό πλαίσιο είναι πλέον πιο απαιτητικά συγκριτικά με το όταν ήμασταν εμείς παιδιά, και για αυτόν τον λόγο είναι συνετό να βοηθάμε τα παιδιά μας από νωρίς, για να αποφύγουμε πιθανές μελλοντικές δυσκολίες που θα επηρεάσουν τη σχολική τους επίδοση. Έτσι, η έμπειρη ομάδα του Λογοcare αναλαμβάνει παιδιά από 18 μηνών και άνω.
#2 «Η κόρη μου έχει δυσλεξία και είμαι σίγουρη πως δεν θα μπορέσει να μάθει ποτέ καλά μια δεύτερη ξένη γλώσσα».
Ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ίδιες ή παρεμφερείς δυσκολίες και σε μια δεύτερη ξένη γλώσσα. Ωστόσο, μια ξένη γλώσσα μπορεί να διδαχθεί με επιτυχία, όταν ο δάσκαλος / καθηγητής έχει εξειδικευτεί στις ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Στην περίπτωση αυτή, θα διαμορφώσει ένα πρόγραμμα βασισμένο σ’ ένα πολυαισθητηριακό-διαδραστικό μοτίβο, χρησιμοποιώντας εικόνα, ήχο, αφή και κίνηση. Στο Λογοcare η παρέμβαση των μαθησιακών δυσκολιών βοηθά το διάβασμα μέσα από ένα συνεχόμενο παιχνίδι με όλες τις αισθήσεις.
#3 «Ο γιος μου μιλάει τόσο γρήγορα που δεν τον καταλαβαίνουμε»!
Πολλά παιδιά φοβούνται μην ξεχάσουν τις σκέψεις και τις ιδέες που θέλουν να μοιραστούν και για τον λόγο αυτό μιλούν γρήγορα. Η ομιλία όμως, για να είναι κατανοητή, χρειάζεται παύσεις, συγκροτημένη σκέψη και οργάνωση του περιεχομένου του μηνύματος που θέλουμε να πούμε. Επομένως, είναι σημαντικό για τα παιδιά να υιοθετήσουν έναν διαφορετικό τρόπο έκφρασης, ώστε η σκέψη τους να μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό της ομιλίας. Στο Λογοcare τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κατάλληλο τρόπο ομιλίας μέσα από τη λογοθεραπεία.
#4 «Ο γιος μου συνεχώς σκοντάφτει ή πέφτει πάνω σε έπιπλα».
Όταν ένα παιδί σκοντάφτει ή πέφτει μπορεί να χαρακτηριστεί ζωηρό, κουρασμένο, αφηρημένο κλπ. Είναι σημαντικό για αρχή να λάβουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας, αν όμως παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά αυτή να επαναλαμβάνεται, τότε πραγματοποιούμε οφθαλμολογική και ορθοπεδική εξέταση και στη συνέχεια έναν αναπτυξιακό έλεγχο. Τα παιδιά που σκοντάφτουν ή πέφτουν είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αδρή κίνηση, το οποίο ενισχύεται σημαντικά ως δεξιότητα μέσω της εργοθεραπείας. Γι’ αυτό τον λόγο στο Λογοcare υπάρχουν εξοπλισμένες αίθουσες με αιωρούμενο, επιτοίχιο και επιδαπέδιο εξοπλισμό για όλα τα παιδιά.
#5 «Το παιδί μου είναι έξυπνο αλλά η δασκάλα τού κάνει συνέχεια παρατηρήσεις»!
Η νοημοσύνη του παιδιού δεν συνδέεται πάντα με τη σχολική συμμετοχή και απόδοση. Παρατηρείται μάλιστα συχνά ένα έξυπνο παιδί να δέχεται παρατηρήσεις από τη δασκάλα επειδή δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και να οργανωθεί. Όταν συμβαίνει αυτό, πρέπει να θυμόμαστε πως το παιδί δεν το κάνει επίτηδες, ή με κάποιον σκοπό, αλλά στ’ αλήθεια προσπαθεί και αδυνατεί να παρακολουθήσει τη σχολική ύλη. Στο Λογοcare τα παιδιά αυξάνουν τη συγκέντρωση και την προσοχή τους μέσω της αισθητηριακής ολοκλήρωσης και της μαθησιακής παρέμβασης.
 

BOOM notes

  • Στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής Λογοcare oι προσεγγίσεις είναι βιωματικές και τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι.
  • Η θεραπευτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ παιδιού, οικογένειας και θεραπευτή είναι σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
  • Η δημιουργική έκφραση είναι το Α και το Ω, γι’ αυτό στο Λογοcare εκφράζεται η μοναδικότητα άμεσα με λέξεις ή έμμεσα με πηλό, ζωγραφική, χορό, συμβολικό και θεατρικό παιχνίδι.
  • Στις 3 πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες εργοθεραπείας του Λογοcare, τα παιδιά εξασκούν δεξιότητες αδρής και λεπτής κίνησης, μνήμη και συγκέντρωση ανεβαίνοντας σε κούνιες, ειδικά διαμορφωμένους τοίχους αναρρίχησης, κεκλιμένα επίπεδα, τραμπολίνο και πατίνια!
Η Σοφία Παπαφάνη και η Δώρα Χαρατσάρη, δημιουργοί του κέντρου Λογοcare

Λογοcare

Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 85Α, Κηφισιά 145 63

Tηλέφωνο: 210 8010 858

Website: www.logocare.gr

Facebook: logocarekifisia

Instagram: @logocare_

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 5οο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!